Perzeidi 2015 – timelapse

Na brzinu sam složio kratak timelapse jučerašnjih perzeida sa Petrove gore. Aktivnost je bila odlična, sa više od 70 meteora u jednom satu. Bilo je i dosta sjajnih pa smo uživali u spektaklu tople ljetne noći. Na videu se na žalost vidi više aviona, no možete primjetiti i poneki perzeid koji ide s lijeva na desno 🙂

APOD 3.12.2011.

Moram se pohvaliti da je jedna moja fotografija dospjela na Astronomy Picture of the Day! Pojavila se 3.12., a snimljena je dva dana prije toga. Pokazuje zvjezdane tragove iznad magle u Zagorju. Snimljena je sa sjevernog obronka Medvednice, sa popularnog “astronomskog zavoja” podno Hunjke. Tu fotografiju sam planirao snimiti već dulje vremena, još od 2007. kada sam snimio isti motiv sa istog mjesta, ali nisam baš dobro pogodio kadar, a vrijeme ekspozicije je bilo ni vrit ni mimo – niti dovoljno kratko niti dovoljno dugo.

I ovaj puta sam snimao sa Mamiyom Super 23. Prva ekspozicija trajala je dva sata sa objektivom 100mm:

..a druga koju su izabrali za APOD bila je tek usputna, da vidim kako će ispasti malo drukčiji kadar sa 150mm objektivom i 5 minuta ekspozicije:

Iako su me živcirala svjetla od kućice, ostavio sam ju u kadru da se dobije neki ljudski faktor u ovoj prilično bajkovitoj sceni. Ako uspoređujete boje javne rasvjete na obje fotografije vidjeti ćete da se razlikuju, a to je ponešto zbog činjenice da je prva fotka lagano preeksponirana, a ponešto zbog obrade.

Zahvaljujući APODu (a naravno i novinarko Tanji Rudež koja voli pisati o astronomiji) fotka je završila i u Jutarnjem listu 8.12., a opširniji članak biti će u nedjelju 18.12.

Jel to sad znači da sam slavni astrofotograf? 😆

 

 

Mamiya opet u akciji

Skoro zaboravih staviti nove star trailse ovdje na stranice! Bio sam opet upogonio dobru staru Mamiyu Super 23 (6×9 format filma) koju mi je posudio Korado..sa 100mm objektivom idealna je za star trailse. Nažalost u velikom formatu (4×5) nema dijapozitiva od 400 ASA pa je ova Mamiya najveći format na kojem se može fotkati sa Proviom 400. Ove dvije snimke nastale su na ljeto/jesen 2010., a ekspozicija je 3-4 sata. 100m Mamiya-Sekor objektiv zatvorio sam na f/8. 100mm objektiv na ovom formatu je ekvivalent 50mm objektivu na 35mm formatu filma. Šteta što nemam ništa širokokutnije za Mamiyu (postoji 75mm objektiv), ali zato budem sljedeći puta probao sa Pentaxom 6×7 i 55mm objektivom – što je ekvivalent 24mm na leica formatu!

Stay tuned 😉

Startrails sa Petrove Gore

Usporedno sa snimanjem na CCD sa Petrove Gore upogono sam i dobru staru Mamiyu Super 23, srednjeformatni aparat koji snima 6×9 cm format filma. Idealno za spektakularne širokokutne astrofotke! I evo, nakon 4 sata snimanja dobio sam prilično dugačke tragove zvijezda. Na jednom kraju su malo zavinuti, očito se aparat (ili stativ) malo pomaknuo na početku. No nema veze, mislim da je i ovako ok. A stablo je zbilja fotogrenično!

Zvjezdarnica Tićan

Fotografija je snimljena noć prije ovogodišnjeg Messierovog maratona u Višnjanu/Rušnjaku. Ovo je bio zadnji maraton koji se održao na Rušnjaku – ubuduće će lokacija biti upravo pokraj teleskopa na Tićanu. S obzirom na veliku čistinu, biti će prilika za dobre širokokutne fotografije natjecatelja po noći koji švrljaju sa svojim crvenim lampicama 😉

Za fotografiranje sam koristio Pentax 6×7 srednjeformatni fotoaparat, 55mm Takumar objektiv zatvoren na f/6.7. 55mm na 5×7 formatu je ekvivalent 28mm na leica (35mm) formatu filma. Nažalost, Pentax ima problem sa premotavanjem filma, no ova fotka je uspjela jer je bila prva na filmu 🙂 Ove lampice koje se vide su moj pokušaj (neuspješnog) osvjetljavanja zvjezdarnice tehnikom “light paintinga”.

Startrails sa Sljemena

Jedna “stara” fotografija, ali meni jako draga. Snimljena je u studenome 2006. sa Sljemena za vrijeme geminida. Aparat Mamiyu Super 23 (srednji format, 6×9) i 100mm objektiv sam stavio na stativ i pustio da snima nekih pola sata na dijapozitiv Fuji Provia 400F. U nizini se vidi magla osvijetljena javnom rasvjetom. Vizuano nije izgledalo tako šareno, ali su boje na dugačkoj ekspoziciji ispale pekrasne. Ovo je dobar prijmjer kako je jednostavno napraviti efektnu astrofotku – a moram se pohvaliti da je dotična objavljena u hrvatskom izdanju National Geographica, a druga fotografija iz iste serije u Sky&Telescope-u iz svibnja 2007.

Obrada je minimalna, dodano je malo saturacije na osvijetljenoj magli kako bi izgledalo efektnije. Nažalost po mraku je bilo malo teže kadrirati, pa nisam uspio u potpunosti uhvatiti kućicu koja je u prvom planu.