Koliko god da je ovih dana vani toplo, rijetko se pogodi da bude zbilja vedro po danu. Naime, nedavno sam svoj stari Intes teleskop mijenjao za specijalizirani teleskop za promatranje Sunca – Lunt 60. Promjer objektiva je 60mm što se možda čini malo, no dosta je više od popularnog Coronado PST-a koji ima 40mm. Važnija je propusnost filtera – 0.7 Å. To znači da će se vidjeti odlični detalji na površini Sunca, a također i protuberance koje vire sa ruba.

Jučer (16.1.2014.) oblaci su se razmaknuli pa sam ugrabio priliku za promatranje i fotkanje. Moj jedini pokušaj prije toga bio je sa Nikonom D600, a ovaj puta sam fotkao sa D5100. Modificiran je te ima znatno veću propusnost u h-alpha dijelu spektra. Zbog toga mogu koristiti manju ISO osjetljivost i kraće ekspozicije. Osim toga, D5100 puno je lakši od D600 te ima praktični pomični ekran.

Sunce, 16.1.2014.Kod fotografiranja Sunca u h-alpha spektru potrebno je posebno kombinirati snimku površine Sunca i rubova (protuberanci) jer je sunčev disk znatno sjajniji. U obradi sam koristio samo crveni kanal jer h-alpha spektar je u tom dijelu spektra na 656nm. Boja je dodana naknadno, prema uputama Kevina Lewisa.

Vizualno, Sunce je izgledalo odlično! Vidjeli su se svi detalji kao na fotografiji, samo je slika (naravno) izrazito crvena. Naročito impresivna bila je protuberanca desno dolje koja je formirala ogroman luk – na žalost intenzitet joj se smanjio kada sam počeo fotografirati. Teleskop sam postavio na Cmroku. Nije bilo puno šetača, no dvojica prisutnih su rado pogledali kroz teleskop i prizor im se jako svidio.

Nadam se uskoro ponoviti pothvat uz još bolje rezultate 😎

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.