Astrobobo.net

Otpisani satelit će pasti na Hrvatsku!

Satelit Europske svemirske agencije ESA bi danas predvečer mogao pasti na područje Hrvatske! Pad satelita GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer) kojeg su mnoge novinske kuće previdjele, trebao se dogoditi u noći sa nedjelje na ponedjeljak kao što je javila Al Jazeera. Pad se trebao dogoditi na području Italije, međutim dežurni astronomi (pa i amateri) u navedeno vrijeme nisu snimili ostatke satelita kako izgaraju u atmosferi.

HrvastaknasaPosljednja fotografija poslana sa satelita pokazuje prelet iznad Italije i Hrvatske. Na fotografiji je strelicom označeno navjerojatnije novo mjesto pada satelita – iako bi većina materijala trebala izgoriti u atmosferi, neki dijelovi bi mogli “preživjeti” i pasti na krovove kuća.

Mnogi “potrošeni” sateliti zbog trenja u visokim dijelovima zemljine atmosfere polako gube kontrolu te im se visina smanjuje sve dok ne izgore u atmosferi ili padnu na Zemlju. Ruski satelit Phobos-Grunt je umjesto na Mars nakon kvara završio padom u Tihi ocean, no GOCE ima realnu mogućnost pasti na naseljena mjesta u Hrvatskoj!

Satelit će se prilikom ulaska u atmosferu raspasti na mnoge dijelove, što će izgledati poput raspada shuttlea Columbia 2003. godine, međutim nakon nego vremena gorući dijelovi će se ugasiti u sve gušćoj zemljinoj atmosferi i nastaviti padati gotovo potpuno nevidljivi. Ako se sjetimo meteora veličine šake kojem je 2007. godine nedostajalo 1.5 sekundi da udari u centar Zagreba, razumljiva je zabrinutost o sudbini ostataka satelita GOCE, odnosno građana Hrvatske kojima bi mogli nauditi njegovi ostaci.

Nakon gašenja vatrenih kugli ostataka satelita, krhotine je jedino moguće vidjeti u potpunom mraku. Na žalost svjetlosno onečišćenje gradova onemogućiti će identifikaciju oštrih (ali tamnih!) metalnih ostataka satelita na noćnom nebu. Jedino rješenje bilo bi potpuno gašenje javne rasvjete i reklamnih panoa – nažalost, tako nešto je teško očekivati u Hrvatskoj gdje se troše milijuni na rasvjetljavanje petlji autoputa koji ne vode nigdje.

Pročitate li ovaj tekst na vrijeme, pokušajte kontaktirati lokalnu HEP poslovnicu da ugase javnu rasvjetu kako biste vidjeli da li na vaše područje padaju ostaci satelita. Također, imajte spremne fotoaparate kako bi snimili točno mjesto pada krhotina!

Exit mobile version