Site icon Astrobobo.net

Epsilon Aurigae – zanimljiva varijabilna zvijezda

Epsilon Aurigae, zvijezda treće magnitude koja se nalazi pokraj Capelle, je varijabilna zvijezda zanimljivih karakteristika. Naime, svako 27 godina smanji svoj sjaj na mag. 3.8 kao pomrčinska varijabilna zvijezda. Međutim, dok kod klasičnih pomrčinskih zvijezda to znači da ispred primarne zvijezde pređe druga zvijezda koja joj smanjuje sjaj, ovdje to nije slučaj. Minimum Epsilon Aurigae traje čak 714 dana! Iako je zvijezda gotovo 2000 puta veća od Sunca, taj period je predugačak da bi ga uzrokovao prelazak neke druge zvijezde koja je u orbiti oko nje.

Posljednji period je bio 1981. i 1982. – nažalost, tijekom sredine perioda Epsilon Aurigae je bila iza Sunca i nisu se mogla raditi mjerenja. Za sada najbolja pretpostavka je da ispred zvijezde prolazi oblak prašine, budući da se tijekom cijelog perioda može vidjeti spektar primarne zvijezde što znači da je taj “oblak” polu-proziran. Međutim, nešto ga mora držati na okupu, pa bi se u sredini oblaka mogao nalaziti neki masivan objekt.

Za 2009. kao godinu astronomije predložen je i projekt promatranja i mjerenja sjaja Epsilon Aurigae. Svakako će biti zanimljivo vidjeti što se u tom sistemu dešava i sva mjerenja su dobrodošla. Potrebno je početi već sada kako bi imali što kvalitetnije podake.

Više informacija o ovoj zvijezdi pročitajte na AAVSO web stranicama.

Exit mobile version