Site icon Astrobobo.net

Komet 17P/Holmes

Komet 17P/Holmes je od 24.listopada u razdoblju 24 sata spektakularno povećao sjaj od 17. do 3. magnitude! To je povećanje sjaja od gotovo milijun puta! Ovakvo povećanje je još veće od onog prije 115 godina (1892. godine) kada je komet otkrio engleski amater Edwin Holmes. Na stranicama Sky & Telescope možete pročitati kako se razvijalo nedavno povećanje sjaja.

 Komet je lako naći i vidjeti golim okom. Trenutno se nalazi u zviježđu Perzeja, na sjeveroistoku nakon zalaska Sunca. Jučer navečer (25. listopad) smo ga vidjeli sa Sljemena, usprkos punom Mjesecu i tankim oblacima. Po gruboj procjeni sjaj mu je bio oko magnitude 2.5. Gledajući kroz dalekozor mogli smo vidjeti malenu sjajnu kuglicu, bez vidljive asimetrije i bez naznake ikakvog repa. Vizualno, izgledala je blago žućkasta.

Nažalost, prognoza u našim krajevima je ovih dana loša, no ako vidite rupu u oblacima, svakako pokušajte pronaći ovaj komet. Još informacija o kometu možete pročitati na stranicama časopisa Astronomy i Astronomskom magazinu.

Exit mobile version