I ove godine sam bio na Istrakonu u Pazinu, opet sa teleskopom, ali ovaj puta po danu. Naime po noći nije bilo niti Mjeseca niti planeta, a iz grada (bilo kojeg) gledati maglice baš i nije neka sreća…zato sam se odlučio posjetiteljima Istrakona pokazati kako izgleda Sunce kroz filter.

Prvo sam namjeravao ponijeti svog Pentaxa sa Thousand Oaks filterom, no onda se Vid ponudio posuditi Lunt h-alpha filter za Sunce što sam spremno prihvatio 😀 Teleskop sam postavio ispred spomen doma u subotu 26.3. oko 13h. Zbog puno posjetitelja, ali i zbog vlastitog gušta, promatranje Sunca je trajalo sve do 16:30 kada je došao Korado koji je imao predavanje u 17h.

Ovo mi je bilo pvi puta da gledam kroz Lunt filter. Promjer filtera je 50mm, a propusnost 0.75 A što je znatno bolje od  Coronado PSTa kroz koji sam par puta bacio pogled sa Letenke. Oštrina i količina detalja su fantastični! Nažalost mogao sam dobiti fokus samo sa Vidovim Meade okularom koji je davao relativno maleno povećanje, ali to je bilo i više nego dovoljno za uživanciju u detaljima. Sunce je imaloo jednu veliku grupu pjega oko koje su se povijale mnoge fakule i tamne pruge. Tamnih fleka bilo je i na drugim područjima Sunca – da su na rubu vidjele bi se kao protuberance. Samih protuberanci i nije bilo previše, ali se u ovih par sati moglo vidjeti kako se mijenjaju. Osim toga, pred kraj promatranja pojavila se jedna velika i tanka koje prije nije bilo! I to u svega 5-10 minuta! Također sam kod velike grupe pjega uspio uočiti na trenutak izrazito svijetlu liniju oblika potkove koja je ubrzo izblijedila.

Zaista je bilo nevjerojatno vidjeti Sunce uživo” u akciji”! Mnogi posjetitelji bili su fascinirani pogledom. Iako bi isprve bili razočarani, nakon pola minute kad im se oko naviknulo na detalje nije se jednom moglo čuti “wooow ovo je super!” 🙂

Puno hvala Vidu na filteru i teleskopu (65mm Astrotech refraktor je straaašno slatki!), a naravno i mojoj dragoj Mary koja se brinula da ne izgorim od sunčeve svjetlosti, a bome i da ne dehidriram 😉

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.