Tranzit Venere preko Sunca je bio događaj za koji se valjalo temeljito pripremiti. Sve stvari sam složio u auto još dan prije, osim nekih sitnica poput keksića i sokova za klince. Na nasipu na Jarunu sam htio biti bar pola sata prije izlaska Sunca tako da mogu na miru složiti opremu i dočekati izlazak te eventualno fotkati tranzit bez filtera dok je Sunce još jako nisko. Naravno kako sam sve pomno isplanirao i spakirao tek u ključnom trenutku (čitaj: slaganje teleskopa) sam shvatio da je jedina “sitnica” koja je ostala kod kuće – fotoaparat!!!  😯 Iako sam se već pomirio sa činjenicom da ću tranzit pratiti samo vizualno, u pomoć je uskočio “Adama” sa forum.hr sa svojim Canonom 7D kojeg smo povremeno prišerafili na mog Pentaxa. Tako da ipak evo mogu pokazati i dokazati da je Venera prešla preko lica Sunca  😆

Evo i snimke sa barlow lećom (klik na fotku za veću rezoluciju):

Inače najviše sam ponosan na svoju četverogodišnju kćer Unu koja je bila rekla da bi rado gledala tranzit. Čak se uspjela probuditi u 4 ujutro i biti budna cijelo vrijeme tranzita! Evo je kako nestrpljivo čeka izlazak Sunca sa keksićem u ruci:

Na kraju nas se na nasipu skupio popriličan broj, iako su neki samo došli baciti pogled, neki nisu vidjeli početak, a drugi kraj tranzita jer su žurili na posao, atmosfera je bila posebna budući da su si svi dali truda biti prisutni na ovom događaju kojeg više nećemo moći vidjeti (fotka by Vid Nikolić):

A na Youtube možete vidjeti i video trećeg kontakta snimljen u stvarnom vremenu.

Nakon tranzita, gledati fotografije i čitati izvještaje sa svih strana svijeta podsjetilo nas je da svi mi zajedno živimo na jednako malenoj kuglici koja se bezbrižno vrti oko Sunca.

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.