Astrobobo.net

Astronomski događaji – lipanj 2013.

Obzirom na trenutne vremenske prilike i činjenicu da su u lipnju najdulji dani u godini nisam siguran koliko je uopće smisleno pisati o astronomskim događajima 🙄 Ovih dana astronomski sumrak završava tek oko 23h i počinje već u 3 ujutro tako da malo vremena ostaje za promatranje.

No ako ne možemo dugo uživati u noćnom nebu (i zanemarimo vremensku prognozu), možemo uživati u proslavi najduljeg dana u godini! 21. lipnja (petak) posjetite zvjezdarnicu Tičan u Istri gdje će biti održan tradicionalni “ispraćaj Sunca” i njegov doček u zoru idućeg dana. Nastupit će Franko Krajcar sa grupom Indivia iz Pule, Tribal Jam Orchestra, Udruga Hrast, kao i drugi glazbenici i skupine koji njeguju etno, ambiental, tribal i etno glazbeni izričaj. Ovogodišnji Astrofest organiziraju Astronomsko društvo Višnjan i novoosnovana udruga ViKa – Višnjanska kreativa. Ako se još netko želi uključiti (svirke, performance…) neka se javi ekipi iz Višnjana na Facebook.

Imate li manji teleskop preporučam da pokušate pronaći komet PANSTARRS koji je još uvijek vidljiv, ali magnituda mu je oko 8-9 i brzo pada. Zato ga probajte uhvatiti čim prije, ako se uspijete popeti negdje iznad oblaka 😡 Komet Lemmon je napokon došao na sjeverno nebote će od sada pa do sredine mjeseca prolaziti blizu poznate galaksije u Andromedi, M31. Odlična prilika za dobru astrofotku, a budući da je Lemmon osme magnitude možete ga pokušati vidjeti dalekozorom ako imate tamno nebo.

Kad smo već kod dalekozora, evo malo (samo)reklame  😉 – ako namjeravate nabaviti dalekozor za astronomska promatranja, pročitajte savjete o kupovini u novom članku u Bobinoj Kuhinji.

Izgled neba 15.6. u 23h.

Nastavimo li u dalekozorskom smjeru, pročitajte zanimljiv tekst na CloudyNights o promjenjivim zvijezdama u zviježđu Sjeverne krune. Mnoge od njih imaju vrlo veliki raspon promjene sjaja.

Budući da u lipnju Sunce nije daleko ispod horizonta, objekti koji nam lete iznad glave u orbiti biti će osvijetljeni cijele noći! Da, radi se o umjetnim satelitima, pa tako ISS možete vidjeti prilikom svakog preleta, a to znači i po četiri puta u noći! U tablici možete vidjeti da postiže magnitudu od -3.5 što je vrlo blizu sjaju Venere. Solarni paneli svemirske stanice ponekad mogu zabljesnuti i jače od toga.

Zanimljivost za sve astronome je mogući “povratak” odnosno aktivnost meteorskog potoka gama delfinida. Delfinidi su otkriveni 1930. godine, a od tada gotovo da ih nije ni bilo. Prema nekim proračunima ponovo bi mogli vidjeti aktivnost 11. lipnja oko 8:28 UT (10:28 ujutro u Hrvatskoj). Iako je maksimum povoljan za gledanje iz Amerike, lako je moguće da je predviđanje netočno te da meteori budu vidljivi iz Europe. Zato, ako je moguće, obratite pozornost na meteorsku aktivnost nakon ponoći u večeri sa 10. na 11. lipnja. Priču o gama delfinidima pročitajte na webu American Meteor Society. Meteore možete gledati preko NASA web kanala uz chat sa dr. Billom Cookom i live snimkama noćnog neba iznad Huntsvillea u Alabami.

Exit mobile version