Astrobobo.net

Astronomski događaji – srpanj 2013.

Već desetak godina, najznačajniji astronomski događaj u srpnju je astronomski kamp na Letenki, izletištu na Fruškoj Gori pokraj Novog Sada. Kamp je od svojih skromnih početaka, dok su se astronomi amateri iz bivše države poznavali tek sporadično preko interneta, prerastao u najveće amatersko astronomsko druženje iz cijele regije. Ove godine, kamp se održava od 18.-21.7. dakle od četvrtka. Tako je već nekoliko godina, a razlog je izuzetan interes, bogat program, a ponajprije topla dobrodošlica organizatora koji svake godine rezultiraju sve većim interesom kako starih astronoma amatera (stažom, ne godinama (666)  ) tako i mladih snaga.

Da ne duljim sa opisivanjem, najbolje da pročitate moju recenziju kampa i pogledate odličan promotivni video:

Budući da su nam ljetne topline ipak došle i lagano počinje sezona godišnjih odmora, a time i put u nešto slabije svjetlosno zagađene predjele lijepe naše, čak i ako se ne bavite astronomijom niti nemate bilo kakvo optičko pomagalo, bacite pogled na noćno nebo u doba kada na njemu neće smetati Mjesec (prvi i drugi te zadnji tjedan u srpnju). U ljetnim danima na glavnu pozornicu izlazi Mliječni put (ili Kumova slama), široka svijetla pruga, ravno iznad naših glava. Sada znamo da je to galaksija u kojoj se nalazi naša matična zvijezda, Sunce, no iz njenog naziva već možete zaključiti kakva su bila objašnjenja naših predaka. Maknete li se u potpunosti izvan grada, očarati će vas njena nepravilna struktura, prošarana tamnijim pa svijetlijim dijelovima.

Izgled neba 15.srpnja u 23h

Pogledate li na kartu, gotovo u sredini, točno iznad vaših glava (stručno zvano “zenit”) nalazi se Vega, jedna od najsjajnijih zvijezda na noćnom nebu, poznata iz SF knjige/filma Kontakt. Desno od nje na karti nalazi se zviježđe Herkula, a upravo negdje između je pravac u kojem putuje naš Sunčev sustav. Dakle, pogledate li u tom smjeru biti će kao kad gledate ravno kroz šoferšajbu 😆 Na žalost, nećete imati dojam gibanja, ali ako imati 3D naočale, 😎  obavezno pogledajte simulaciju gibanja zvijezda na tom dijelu tijekom 500.000 godina! Fantastično nešto! 😯

Vrlo čudno za astronome, ali zanimljivost u ovom razdoblju mogu biti i – oblaci. No radi se o posebnoj vrsti, tzv. “noctilucent clouds” (ne znam HR naziv, ja ih zovem “noćosvijetleći” 😆  ) koji nastaju na samom rubu svemira (76 – 85 km). Vidljivi su tijekom noći (pred jutro) jer ih obasjava Sunce dok je na tlu još uvijek mrak. Uzrok im je nepoznat, a primjećeni su prvi puta tek 1885. godine i točan uzrok im je još nepoznat. Iako se najčešće vide u sjevernijim krajevima, nerijetko ih možemo primjetiti i u Hrvatskoj. Zato fotoaparate na gotovs i šaljite fotke!

Astronomi oboružani dalekozorom i ovaj mjesec na tamnom nebu mogu pokušati naći komet Lemmon, ali požurite jer će mu krajem mjeseca oslabiti sjaj. Trenutno je blizu zvijezde beta Kasiopeje i kreće se prema Cefeju.

Moguće da ste čuli za nedavno uspješno završenu kinesku misiju sa ljudskom posadom na njihovu svemirsku stanicu, Tiangong 1. Čak i ako niste, možete zadiviti prijatelje ako ih upozorite da im stanica leti iznad glave! Lako je vidljiva tijekom cijelog mjeseca – u prvoj polovici pred jutro, a u drugoj uvečer. Točna vremena i putanje provjerite na Heavens Above.

Planirate li ljetovati na Pagu (ili ste možda lokalni policajac), molim vas, uzmite u obzir da ono jako svjetlo nakon zalaska Sunca ipak nisu vanzemaljci nego (opet?) – Venera. 😉

Exit mobile version