Dan prije nego što sam krenuo za Rusiju, posjetio sam firmu Skypoint u Campoformidu, predgrađu Udina (Italija). Skypoint ima ogromnu ponudu astronomske opreme i prekrasan dućan sa izloženom svom mogućom opremom.

Posjetio sam ih jer sam bio u blizini, a usput i da vidim gdje se nalaze – naime, od Skypointa sam naručio SBIG CCD kameru koja bi trebala napokon stići ovih dana 😉 Na gornjoj slici je Pentax 125 SDP apo refraktor – mrcina koja je bila na Paramount montaži sa još jednim teleskopom.

Puno teleskopa je posloženo u dućanu – nažalost nije mi imao tko pozirati pa nije moguće vidjeti kako je ogromna kombinacija ovog newtona na CGE montaži – visina glave mi dođe negdje na pol puta od montaže do okulara!

Takahashi FSQ-106 je puno veći uživo nego što bi se to dalo naslutiti na fotkama. Ovdje je na EM-200 montaži sa 60mm  Takom.

Takahashi rade stvarno prekrasne teleskope! Nažalost ovaj dio dućana je bio daleko od izloga pa malo fali osvjetljenja – ali ovo je stvarno impresivna kolekcija astrografa! CN-212 je cassegrain-newtonian teleskop koji se mož koristiti i kao jedan i kao drugi dizajn. BRC-250 je 250mm Baker Richtey-Chretien, san svakog astrofotografa – f/5 i 100mm osvijetljenog kruga bez aberacija! Pokraj njega, apokromat TOA-130 izgleda malen – nije, vjerujte mi 😉 Dvojac pokraj CN-212 su “obični” Mewloni 😉 (ne zaboravite kliknuti na fotke i na linkove za info!)

I na kraju, set svih mogućih Televue okulara, barlowa, Powermatea…ovako fino poslagani u osvijetljenu vitrinu, nakon dužeg buljenja je ispred mene nastala lokvica sline 🙂 No dobro, gazda je obrisao, a ja otišao sretan sa deset komada naočala za gledanje Sunca 😉

Recommended Posts

1 Comment

  1. BOBOOOO!!! Nisi kupio onog Ethosa 8mm ?!?!?!
    Brinem se za tvoje zdravlje ;D


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.