Site icon Astrobobo.net

C/2012 X1 LINEAR naglo povećao sjaj!

28.10.2013. – Komet polako povećava sjaj i veličinu kome. Spacewather.com piše da se veličina kome povećava za 30″ dnevno što na odaljenosti od 2.95 AJ odgovara brzini od 65.000 km dnevno, odnosno 1 km/s. Odličnu fotku napravio je moj imenjak Astrobob te mu je procijenio sjaj na mag 7.5. Fotografija Damiana Peacha pokazuje komu veličine 5.3′ (promjer Mjeseca je prividnih 30′)  Izgled općenito podsjeća upravo na komet Holmes!

Nedavno sam pisao o kometima koji će krajem ove godine biti vrlo sjajni, a sada im se na sceni pridružio još jedan, C/2012 X1 kojem je 20. listopada zabilježen porast sjaja na čak mag. 8.5. Do tada, komet je jedva bio vidljiv amaterskom opremom. Točnije, mjerenja pokazuju sjaj od maksimalnih mag. 16 i nakon toga gotovo da ga nitko nije snimao.

Copyright: aerith.net

Sa opservatorija Remanzacco napravili su odličnu snimku kometa koji podsjeća na komet Holmes 2007. godine. Ovdje je još jedna snimka kometa napravljena apo refraktorom i Canonom 550D. Komet se trenutno nalazi u zviježđu Berenikine kose, a izlazi tek nakon 5h ujutro. Astronomski mrak traje do cca 5:45 pa će biti teško uočiti ovaj objekt osim na vrlo tamnom nebu. Trenutno niti Mjesec ne surađuje pa je najbolje pričekati početak studenog. Biti će jako zanimljivo pratiti kako će se razvijati sjaj LINEARa – komet Holmes je 2007. godine razvio komu promjera većeg od Sunca!

Ovakvi događaji nisu česti, ali sasvim normalni za komete. Uzrok povećanju sjaja može biti udar manjeg tijela ili odlamanje komada sa površine. Budući da kometi zbog utjecaja Sunca konstantno gube materijal na površini se ponekad razotkriju nova područja sa friškim materijalom.

Ako bude novosti o LINEARu, biti će navedene ovdje :paint:

Exit mobile version