Astrobobo.net

Astronomski događaji – veljača 2014.

Vijest mjeseca svakako je supernova u galaksiji M82, o kojoj sam pisao zaseban tekst, pa ako imate teleskop svakako ju pogledajte jer je jedna od najsjajnijih u zadnjih 100 godina. Na žalost, vremenske prilike nam trenutno nisu povoljne za promatranje, ali nadam se da će se do kraja mjeseca pokazati neka rupa u oblacima.

Konjunkcije su uvijek atraktivne za promatranje. U četvrtak, 6. veljače u jutarnjim satima moći ćemo vidjeti jednu doista neobičnu konjunkciju – kometi C/2013 R1 Lovejoy i C/2012 X1 LINEAR biti će međusobno udaljeni tek oko dva stupnja! Lovejoy je najsjajniji, oko 6. magnitude i lako se moože vidjeti dalekozorom. Sjaj LINEARa je 9. magnitude pa će za njega biti potreban manji teleskop.

Kometi i Zmijonosac oko 5h jutro. Granična magnituda 6.0.
Kometi i Zmijonosac oko 5h jutro. Granična magnituda 6.0.

Kometi se nlaze u zviježđu Zmijonosca. Izlaze iznad horizonta točno na istoku, no tek oko 3 sata ujutro. Da bi se prizor ljepše vidio treba pričekati barem do 4 ili 5 h ujutro kada će biti više na nebu. Mjesec je u fazi prve četvrti te zalazi oko ponoći pa neće smetati u pogledu na komete.

Detaljna karta za traženje kometa. Granična magnituda zvijezda odgovara pogledu kroz 50mm dalekozor.

Još jedna zanimljiva konjunkcija biti će u srijedu 26. veljače, također pred jutro. Oko 5h ujutro izlaze Mjesec i Venera, vrlo bizu jedan drugome. U Africi će biti čak moguće vidjeti okultaciju, no nažalost nije vidljiva iz Hrvatske. Ranoranioci neka pokušaju snimiti kakvu zanimljivu fotku.

Tko do sada nije uspio ugledati Merkura, može pokušati 31. siječnja i prvih dana veljače. Požurite sa promatranjem jer se nalazi tek desetak stupnjeva iznad horizonta pola sata nakon zalaska Sunca. Ako ćete biti u mogućnosti, pogledajte ga kroz teleskop – svakim danom mu se faza mijenja, od četvrti 31. siječnja pa do tankog srpa početkom veljače. Detaljnije o Merkuru pročitajte na stranicama Sky & Telescope.

Mjesec i Merkur na zapadnom nebu 1. veljače. Oznake prikazuju visinu iznad obzora.

Sjajnim zvijezdama Oriona, Blizanaca, Kočijaša i Bika pridružio se Jupiter, točno između dva blizanca. Taj dio neba dobar je za brzinsko švrljanje dalekozorom, naročito dok su temperature u minusu – tek toliko da se zadovolji žeđ za promatračkom astronomijom  😉

Izgled neba 15. veljače u 21h

Uz pomoć donje karte možete pronaći poznati trojac otvorenih skupova, M36, M37 i M38 – iako ja nikada ne uspijem zapamtiti koji je koji budući da su nekako pomiješani 🙄  zbilja su lijep prizor, svaki je malo drukčiji od drugog. Blizu Jupitera u Blizancima je još jedan otvoreni skup, M35. Nešto dalje, u zviježđu Bika je ostatak supernove M1. Ako ste uspjeli pronaći supernovu u galaksiji Messier 82, onda pogledajte kako izgleda ostatak od eksplozije masivne zvijezde u našoj galaksiji koja se mogla vidjeti usred bijela dana prije gotovo 1000 godina! Tu maglicu nazivaju “Rakovica” – naziv je ostao od skice koju je napravio William parsons 1844. godine. Iako kasnije ni sam nije mogao potvrditi sličnost sa rakom, naziv se još uvijek upotrebljava.

Otvoreni skupovi Messier 35-38
Exit mobile version