Astrobobo.net

Astronomski događaji – ožujak 2014.

Iskreno, mene već hvata kriza jer jaaako dugo nisam bio sa teleskopom pod zvijezdama 😥 Nije bilo puno vedrog vremena, a kad su se oblaci razmaknuli uvijek nešto iskrsne i ne mogu guštati kako bih htio… Nadam se da će mi ovaj mjesec dati prilike za malo astronomije 🙂 a vi ako imate kakvu zgodnu fotku, slobodno mi ju pošaljite! Također, nemojte se ustručavati postaviti pitanje u komentarima :paint:

Ovaj mjesec se treba početi pripremati za dolazeću opoziciju Marsa. Prividna veličina Marsa raste sa 10″ (lučnih sekundi) početkom mjeseca na 14.5″ do kraja ožujka, što je praktično teško razlikovati od 15.2″ koliko će biti za vrijeme opozicije 8. travnja pa treba iskoristiti vedro nebo ako ga bude.

Attention: The internal data of table “1” is corrupted!

15″ se možda ne čini velikim promjerom, no pokušajte usporediti promjer sa obližnjim Saturnom kojemu će u isto vrijeme disk biti veličine 18″. Radan iz Skopskog astronomskog društva mi javlja da se već vidi polarna kapa. Osim nje, možda ćete ugledati neka tamna područja. Za identifikaciju naziva pogledajte kartu:

marsmap
Karta vidljivih područja na Marsu

Ipak kroz teleskop nemojte očekivati ovakve detalje. Pokušajte identificirati Sytris Major, a lako ćete uočiti i područje oko Chryse. Površina Marsa je vrlo slabog kontrasta. Ponekad se mogu vidjeti oblaci na rubu diska kao tanko svjetlije područje. Pomaže ako imate teleskop veći od 6″ i oboružate se strpljenjem. Dajte si vremena prilikom promatranja, “trenirajte” oko da ugleda slabe razlike u kontrastu. Pokušajte provesti barem 5-10 minuta za okularom – Mars je ipak jedini terestrički planet u Sunčevom sustavu kojem možete vidjeti detalje na površini, zamišljati kako bi bilo njome hodati, prisjetiti se fotografija koje su poslali roveri…

Površina Marsa snimljena teleskopom
Mars u opoziciji 2005.

Osim Marsa i Saturna nakon ponoći, možemo uživati u pogledu na veličanstveni Jupiter koji se smjestio posred zviježđa Blizanaca, “lijevo gore” iznad Oriona. iako je prošao opoziciju, njegov promjer je još uvijek više nego dvostruko veći od Marsa – 42″ do 38″ na kraju mjeseca.

Orion, Jupiter i Blizanci na večernjem nebu. Slika: SkyGuide

Pred jutro 21. ožujka Mjesec će biti u konjunkciji sa Saturnom. Ako imate sreće da se tada nalazite u Južnoafričkoj republici moći ćete vidjeti okultaciju, no mi ćemo se zadovoljiti vrlo bliskom konjunkcijom. 😉

22. ožujka Venera je u najvećoj jutarnjoj elongaciji od Sunca pa će pozdravljati ranoranioce (i sretnike!) koji idu na posao.

Izgled neba 15. ožujka u 21h

Zanimljivo je da ovaj mjesec ima dva mlada Mjeseca (mlađka? 😆 prvog i tridesetog ožujka) što se naziva “Black Moon” iliti crni Mjesec, za razliku od “plavog”, drugog punog Mjeseca u kalendarskom mjesecu.

Od kometa se pred jutro isplati potražiti C/2012 X1 LINEAR, magnitude 8, a i C/2013 R1 Lovejoy se još drži na magnitudi 9.

Ožujak je astronomima amaterima poznat po jednoj posebnoj manifestaciji – Messierovom maratonu. Kraj ožujka (nekad i početak travnja) idealna je prilika da se ugledaju gotovo svi objekti iz Messierovog kataloga u jednoj noći. U Hrvatskoj se Messierov maraton tradicionalno održava u Višnjanu, odnosno promatranje je pokraj opservatorija Tičan. Ove godine to će biti u subotu 29. ožujka uz bogat program sa predavanjima i druženjem u opservatoriju. Ovo je jubilarni dvadeseti (!) maraton i odlična prilika da mladi astronomi zabilježe svoje ime u povijesti ovog događaja.

Exit mobile version