Ako ste zaljubljenici astronautike i modelarstva dobro je znati da se na webu može naći puno modela svemirskih sondi, raketa, itd. koje je moguće samostalno izraditi –  od papira! I to potpuno besplatno! Mnogi modeli su zaista kvalitetni i ne biste vjerovali što se sve može napraviti od “običnog” papira. Osim za vlastitu izradu, odlični su i kao maštovit poklon za djecu i mlade.

Pogledajte kako izgleda model sonde Deep Impact kojeg sam samostalno dovršio:

Model je u omjeru 1:22, a isprintao sam ga u digitalnoj tiskari na 250g premaznom mat papiru. Model možete isprintati napraviti i kod kuće, tisak na digitalnom tiskarskom stroju je kvalitetniji, a premazni papiri čvršći od onih za obične printere. Konkretno, ovaj model na dva A3 arka bi vas u digitalnoj tiskari koštao otprilike 20kn ili manje. Model zaista izgleda atraktivno sa velikim solarnim panelom, dva teleskopa i sondom (“bubanj” sa desne strane) koja je odvojiva od matične letjelice! Za izradu mi je trebalo cca 8 sati rada, a PDF možete skinuti sa službenih stranica Deep Impact sonde.

Za izradu jednog ovakvog modela potrebno vam je samo par osnovnih alata – skalpel, škare, ravnalo i ljepilo. Ljepilo može biti neko za papir ili univerzalno. Linije dijelova koje treba savinuti možete lagano zarezati skalpelom ili preko toga prijeći kemijskom olovkom kako bi se papir pritisnuo i na tom dijelu savinuo. Za precizno rezanje ravnih rubova svakako koristite skalpel i ravnalo. Obavezno koristite neku podlogu za rezanje kako ne bi ukućanima izrezbarili kuhinjski stol 😉 Korisno je imati pri ruci čačkalicu za nanošenje ljepila na sitne dijelove (vjerujte, biti će ih puno!). Model isprintajte na papir težine 200-250 g.

Uz malo googlanja naći ćete pregršt modela za izradu. Za početnike i za vježbu preciznosti preporučam jednostavan model sonde NEAR koji izgleda efektno, a može se brzo napraviti. Postoji preko nekoliko “službenih” modela koje nudi NASA na svojim web stranicama. Za napredne, AXM paper scale models nudi potpuno besplatno hrpetinu vrlo detaljnih modela Space Shuttlea. Moguće je izraditi točne verzije svih dosadašnjih misija Space Shuttlea, zajedno sa teretom kojeg su nosili u orbitu! I ne samo to, ako ste nadobudni možete napraviti i cijelu mobilnu lansirnu rampu! I ne samo to, od papira možete napraviti kompletnu Međunarodnu svemirsku stanicu!

Evo još jedan moj primjer, Shuttle Endevour sa AXM paper models stranice:

Endeavour_1Endeavour_2

Ima još mnogo web stranica gdje možete naći razne modele. Preporučam da krenete od The Lower Hudson Valley Paper Model E-Gift Shopa gdje ćete naći uputstva i fotografije hrpetine različitih svemirskih letjelica i raketa. Ovdje možete naći jednostavniji model Space Shuttlea, pa čak i Saturn V sa lansirnom rampom.

Ako ste napravili kakav model, slobodno ostavite komentar ispod ovog posta sa linkom na fotografiju da svi mogu vidjeti kako to izgleda! Zaista bi volio čuti iskustva drugih u izgradnji modela. Moram priznati da je izrada modela od papira pomalo zarazna – kolega s posla je već napravio jedan Shuttle (doduše jednostavniji od ovih gore navedenih) i upravo izrađuje Saturn V sa lansirnom rampom!

Recommended Posts

1 Comment

  1. Poštovani, jako cjenim da ipak ima ljudi koji imaju taj hoby, nije samo ljepo nego i znanstveno
    Claudio,
    Rijeka


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.