Napokon, nakon dugo vremena, jučer sam opet bio na Petrovoj Gori – poklopila se dobra prognoza i slobodno vrijeme i odlučio sam napokon skupiti nešto fotona. Na Petrovoj Gori pridružili su mi se Dag, Matija i Vedran. Nebo je bilo odlično, prilično tamno, čak 21.64 po SQM mjerenjima koje sam radio cijelu noć. Tek je nakratko vrijednost pala na 21.59.

Da ne snimam uvijek iste stvari odlučio sam na početku usnimiti Plutona – doduše samo jednu snimku, a drugu ću probati sljedeći put tako da se vidi pomak među zvijezdama ovog udaljenog patuljastog planeta. Pluton se nalazi u blizini Sagittarius Star Clouda iliti M24. Dotični baš fino stane u vidno polje mojeg Pentaxa 105 SDP u kombinaciji sa full-frame SBIG STL-11000 CCD kamerom.

Nakon toga mi je Dag skrenuo pažnju na komet Garradd koji je prolazio pokraj kuglastog skupa M15. Oboje se lijepo vidjelo u 10×50 dalekozoru, a Vedranov dobs je pokazivao da Garradd ima razvijen rep. I zaista, već na prvoj snimci se vidjelo da je rep podijeljen na dva dijela! Zbog relativno brzog gibanja kometa bio sam prisiljen koristiti ekspozicije od dvije minute pa rep nije toliko izražen:

Ovo gore je samo brzinska obrada od 10 snimaka po 2 minute ekspozicije kroz luminance filter. Moram se još poigrati sa obradom da probam dobiti i komet i M15 da budu oštri, a po mogućnosti i u boji  😆 Vizualno, bilo je zanimljivo vidjeti kako su komet i M15 približno gotovo jednake veličine, ali M15 znatno kompaktniji i sjajniji dok je kometi sjaj brzo padao od centra. Ovako ugrubo uspoređujući sa M15 sam procjenio da je komet otprilike magnitude 8.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.