Site icon Astrobobo.net

Perzeidi 2012.

Perzeidi, najpoznatiji meteorski potok, ove godine imati će maksimum 12. kolovoza oko 12h, što znači da se u ovom nebeskom spektaklu može uživati dvije noći, 11./12. i 12./13. kolovoza. Situacija za promatranje je vrlo povoljna jer na nebu neće smetati Mjesec, a 12. kolovoz pada u subotu pa će se i oni koji nisu na godišnjim odmorima moći odmoriti od cjelonoćnog promatranja meteora.

Naime, perzeide (još poznate kao suze sv. Lovre, izraz koji se pojavio tek u zadnjih 150 godina, o čemu sam pisao prošle godine) valja gledati tek nakon 23h, a u većim brojevima pojaviti će se nakon ponoći, a najviše će ih se moći vidjeti pred jutro. Očekivani maksimum je između 60 i 80 meteora u jednom satu, no taj broj se odnosi na idealne uvjete pa je realno da ćete vidjeti najviše 20-30 “zvijezda padalica” u sat vremena. To znači prosječno jedan meteor svake dvije-tri minute što nije loše. Ipak često se desi da ih zasvijetli nekoliko komada u kratkom vremenu sa dužim razmacima bez aktivnosti.

Perzeidi naravno nisu zvijezde koje padaju već ostaci kometa 109P/Swift-Tuttle koji svakih 130 godina napravi krug oko Sunca, a zadnji put je unutarnji dio Sunčevog sustava posjetio 1992. godine. Zemlja u kolovozu svake godine presijeca putanju tog kometa, a čestice koje je izbacio zbog utjecaja Sunca izgaraju visoko u zemljinoj atmosferi. Čestice u atmosferu ulaze brzinom od čak 59 km/s (da, u sekundi!) no budući da su malene poput zrnca pijeska većina ih ispari na visinama od oko 80km.

No vjerovali ili ne, komet je potencijalna opasnost za Zemlju! Sljedeći puta će nam se približiti  2126. godine i tada bi zbog svoje blizine mogao biti izrazito sjajan, poput Hale-Boppa. Još bliži susret mogao bi biti 4479. godine, na 0.03-0.05 astronomskih jedinica. To je otprilike 4.5 milijuna kilometara što je dosta blizu za takve susrete. Za usporedbu, prosječna udaljenost mjeseca je 385.000 km. Ukoliko dođe do udara, oslobodila bi se energija 27 puta veća od udara svemirskog tijela koje je prije 65 milijuna godina uništilo dinosaure! Zbog čestih bliskih susreta sa Zemljom i drugim planetima nije moguće precizno unaprijed odrediti promjene u orbiti kometa za aleku budućnost, ali se prilično precizno mogu izračunati pozicije za sljedećih nekoliko periheliona. Prema tome, ako i bude otkrivena realna opasnost od udara u Zemlju, imati ćemo upozorenje mnogo godina unaprijed i dovoljno vremena da se poduzme nešto čime bi se taj udar spriječio.

Do tada, uživajte u ljetnom spektaklu – a ako budete razočarani, preporučam vam da ipak pogledate geminide koji su definitivno najljepši i brojniji, ali kako im maksimum pada sredinom prosinca, nisu toliko poznati široj javnosti koja se tada rađe grije u svojim domovima dok promrzli astronomi amateri uzdišu na hladnoći  😆

Exit mobile version