18/2/2013Pronađeni su prvi fragmenti u jezeru Čerbakul. Meteoriti su klasični hondrit, kameni meteorit koji spada pod najčešći tip meteorita pronađenih na Zemlji. Istog tipa je i križevački meteorit pronađen prije dvije godine. Meteorit će najvjerojatnije dobiti ime po jezeru gdje su pronađeni fragmenti. RIA Novosti javljaju da se objekt raspao na sedam većih dijelova, jedan od kojih je probio led na jezeru Čerbakul. Baš oko te rupe su pronađeni prvi komadi meteorita koji će ubrzo biti poslani na detaljnu analizu.

Usput, pogledajte web stranicu sa svim do sada prikupljenim video snimkama bolida i udarnog vala.

UPDATE: prvi službeni izvještaji govore da je objekt imao promjer 15m, težine 7000t i ušao u atmosferu brzinom od 18 km/s i kutem od samo 20°. Potpuno se raspao na visini od dvadesetak kilometara. Materijalna šteta je velika s više stotina ozlieđenih, međutim niti jedna osoba nije direktno pogođena komadima meteorita. Štetu je najviše uzrokovao udarni zvučni val od raspada objekta. Za sada još nema informacija o pronađenim fragmentima. Izjave o ruskim raketama, američkim vojnim pokusima i novim prijetećim objektima čista su laž sa ciljem provociranja javnosti, stvaranja panike i medijske pozornosti.

Danas oko 3:30 UT (9:30 po tamošnjem lokalnom vremenu) u regiji kod Urala u Rusiji, blizu grada Čeljabinska, očevici su vidjeli trag na nebu koji je ubrzo postao sjajan poput dnevnog Sunca – objekt iz svemira uletio je u atmosferu i raspao se na komade visoko u atmosferi. Ubrzo zatim mogle su se čuti snažne eksplozije uzrokovane udarnim valom i raspadom objekta, zbog kojih su mnogi prozori popucali. Pogledajte i poslušajte snimku, ja sam se doslovno naježio:

Prema prvim izvještajima, između 100 i 400 ljudi je ozlieđeno, najviše zbog posjekotina od popucalog stakla. Još se ne zna eventualno mjesto pada ostataka objekta, no bilo je mnogo očevidaca i snimki pa je izvjesno da će uskoro biti detalja.

Ovaj objekt nije povezan sa današnjim prolaskom asteroida 2012 DA14! Preveliki je vremenski razmak i dolaze iz potpuno različitih smjerova. Neki izvještaji govore da su današnji asteroid presrele ruske vojne rakete – nemoguće, budući da je taj objekt uletio u atmosferu brzinom od najmanje 20 km/s (da, kilometara u sekundi). Ni najbrže rakete to ne mogu presresti.

Budući da izvještaji i snimke još stižu, preporučam da pratite blog Bad Astronomy sa najnovijim provjerenim informacijama, a ja ću se također truditi pravovremeno izvještavati. U svakom slučaju, nikakve nadolazeće opasnosti nema. Po nekoj mojoj vrlo gruboj procjeni, objekt se raspao na visinama od 10-30 kilometara, a veličina mu je možda mogla biti ne više od 5-10 metara – to će se točno znati tek nakon što se pronađu i analiziraju uzorci koji su došli do tla.

Zanimljivo je da ovaj pad dolazi gotovo točno na 66. obljetnicu pada Sikhote-Alin meteorita, također u Rusiji (12.2.1947.).

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.