Ova veljača je tako brzo prošla da skoro zaboravih pisati o nebeskim zanimljivostima za ožujak  :paint:  Ovaj mjesec je klasično zimsko nebo vidljivo u večernjim satima i pravo je vrijeme da se pozdravimo sa Orionom i ekipom dok su još vidljivi nakon astronomskog sumraka (oko 19:40). Ako nemate teleskop možete pokušati snimiti jednu lijepu panoramsku fotografiju zalazećeg Oriona iznad grada ili ruralnog pejzaža. Dovoljan vam je moderan digitalni fotoaparat, a tehnike snimanja pročitajte u mom članku jednostavna astrofotografija (1).

Izgled neba 15.3. u 22h

Upravo u sumrak ovaj mjesec ćemo napokon moći vidjeti komet C/2011 L4 PANSTARRS! Fotografije koje pristižu sa južne polutke su prekrasne, a mi ćemo morati pričekati sredinu ožujka da bi pokušali uhvatiti komet nisko na zapadu. Civilni sumrak počinje u 18:30 i tek nakon toga se isplati početi tražiti komet na nebu. Moguće je pokušati već u nedjelju 10. ožujka, ali tada je komet tek 5° iznad horizonta – astronomi u južnoj Dalmaciji će biti u boljoj poziciji da ga uoče na taj datum. Svakim sljedećim danom komet se prividno udaljava od Sunca pa je evo već 13. ožujka u isto vrijeme na visini od 9°. Nebo je tada ipak još dosta svijetlo pa će možda trebati koristiti dalekozor da bi uočili komet koji će tada dostići svoj maksimalni sjaj od otprilike 2. magnitude. Budući da se komet nalazi blizu Sunca, nadam se da je suvišno objašnjavati da će se vidjeti na zapadu u smjeru zalaska?  (666)

Sjaj kometa će nakon toga padati, ali već od 19.-20 ožujka moći će se vidjeti za vrijeme astronomskog sumraka. Tko zna, možda do tada komet razvije dulji rep poput McNaughta 2007. godine. Iako neće biti toliko spektakularan, komet PANSTARRS svakako vrijedi pratiti i promatrati kad se ukaže prilika. Mi iz AD Beskraj nastojati ćemo napraviti javno promatranje za građanstvo pa pratite naše web stranice ako želite pogledati komet kroz teleskop!

Još jedna zanimljivost vidljiva ovih dana na noćnom nebu je američki vojni space shuttle X-37B – od 7.-11. ožujka moći će se vidjeti kako leti iznad Hrvatske – pogledajte točna vremena preleta na Heavens Above. Dosta je taman pa će trebati tamno nebo i pažljivo promatranje označenih područja kako bi se uočio. Osim toga, X-37B je na tajnoj misiji i sasvim je moguće da promijeni putanju i da ga ne vidite u vrijeme koje je zadano na Heavens Above! X-37B je uzletio 11.12.2012. i ne zna se koliko dugo će trajati – prvi puta je sletio nakon 225 dana, a druga misija na kojoj je letio drugi primjerak X-37B čak 469 dana! Ako ga netko uspije vidjeti ili još bolje fotografirati, svakako mi javite!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.