Komet PANSTARRS se sve više udaljava od Sunca – biti će ga lakše vidjeti na tamnom nebu, ali mu sjaj pada sve više. Početkom travnja biti će oko 3. magnitude što je lako vidljivo dalekozorom, a možda i golim okom sa tamnog neba bez svjetlosnog onečišćenja. Važno je imati vrlo bistro nebo! Sa ekipom iz AD Beskraj bio sam nekoliko puta na promatranju kometa – čim je na nebu bila i najmanja izmaglica, jako teško smo ga pronalazili. U četvrtak 4. travnja komet će biti svega 2.5° od galaksije M31 u Andromedi pa će ih se oboje moći vidjeti u istom vidnom polju dalekozora i usporediti im sjaj. Krajem mjeseca komet će se moći vidjeti cijelu noć u zviježđu Kasiopeje, ali tada će već biti oko 6. magnitude. Detaljniji tekst o promatranju kometa tijekom travnja pogledajte na webu časopisa Astronomy.

Izgled neba 15. travnja u 22h

1. travnja Merkur je u maksimalnoj zapadnoj elongaciji od Sunca pa ga možete pokušati pronaći rano ujutro prije izlaska – biti će teško budući da je nisko na horizontu, ali što je veći izazov, veće je i zadovoljstvo napokon vidjeti najmanji planet Sunčevog sustava. Na žalost na površini Merkura niti sa većim teleskopom nije moguće vidjeti površinske detalje, ali zato su tu Jupiter (vidljiv u prvom dijelu noći) i Saturn (nakon 23h kada je viši na nebu) koji uvijek oduševljavaju promatrače i u najmanjim teleskopima.

Početak travnja vrijeme je za Messierov maraton! U to doba moguće je vidjeti gotovo svih 110 objekata iz Messierovog kataloga na noćnom nebu. Messierov katalog sadrži gotovo sve najsjajnije i najljepše objekte sjeverne hemisfere, a pronaći i vidjeti ih sve u jednoj noći izazov je čak i za astronome sa kompjuteriziranom go-to montažom. Messierov maraton se u Hrvatskoj već tradicionalno održava u Višnjanu, a ove godine će to biti 6. travnja kada Mjesec neće smetati na nebu. Rekorder Messierovog maratona je Ogren sa 107 pronađenih objekata 2011. godine, što je vjerojatno maksimum koji se može vidjeti iz Hrvatske. Ja sam iste godine upecao 106 komada – M33, inače objekt koji je lako vidjeti dalekozorom, nisam uočio  🙄 jer se u vrijeme maratona nalazi jako nisko u mulju atmosferilija i svjetlosnog onečišćenja pa je svaki centimetar promjera teleskopa važan!

Prognoza za maraton trenutno nije obećavajuća, ali tko može neka dođe jer ćemo se družiti uz kratka predavanja i istarske specijalitete u višnjanskoj konobi Borgonja.

Od 6. do 17. travnja iznad Hrvatske moći će se vidjeti preleti prve kineske svemirske stanice, Tiangong 1. Preleti će biti u večernjim satima između 20 i 22h, a sjaj stanice kretati će se od mag 1.5 do 3.5, otprilike kao sjaj zvijezda u kolicima Velikog Medvjeda. Tiangong 1 trenutno nije nastanjen. Misija Shenzhou 10 trebala bi sredinom godine do stanice dovesti tri taikonauta. Tinagong 1 se sastoji od servisnog i orbitalnog modula, ukupne dužine 10.4m i maksimalnog promjera od 3.35m. Točna vremena preleta pogledajte na Heavens Above (vremena vrijede za Zagreb).

Tijekom cijelog travnja vidjeti će se i ISS, Međunarodna svemirska stanica, najsjajniji umjetni satelit (izuzmu li se kratki bljeskovi Iridiuma i ponekih drugih satelita). Prelet ISS-a će se neko vrijeme moći vidjeti čak dva puta za redom u razmaku od otprilike sat i pol, koliko stanici treba da napravi krug oko Zemlje.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.