U zadnje vrijeme snimam dosta timelapse videa zvjezdanog neba. Takve snimke se rade uzastopnim okidanjem fotografija koje se kasnije kombiniraju u video zapis. U zemljinoj orbiti sada ima stvarno jako puno satelita i mnogi od njih prolaze kroz kadar. Neki od njih su posebno zanimljivi pa sam ih pokušao identificirati uz pomoć Heavens Above.

Prvo me zaintrigirao isprekidani trag kojeg možete vidjeti na ovoj fotografiji:

Satelit Kosmos1943Nacrtao sam liniju iznad koje se vidi kako sjaj rase i onda pada dok ne postane potpuno nevidljiv. Na Heavens Above je klasificiran kao satelit Kosmos 1943, ali ipak se radi o boosteru, odnosno tijelu rakete koji u svojo orbiti rotira te zbog toga različito reflektora sunčevu svjetlost tako da se dobije efekt bljeskanja. Prelet možete vidjeti  u kratkom videu kojeg sam stavio na Youtube:

Nekoliko dana kasnije snimio sam još jedan takav prelet i opet se radilo o Kosmos boosteru, ovaj puta 2219:

Satelit Kosmos 2219Oba Kosmosa su ruski špijunski sateliti. Kao što je vidljivo, Kosmos 2219 je znatno sjajniji, a bljeskovi su kraći. Još jedan zanimljiv prelet te noći (sa 3. na 4. svibnja) bio je opet špijunski/vojni satelit, ali američki, USA 238. Satelit je dvojni sa obje komponente istog sjaja, a kreće se na visini većoj od 1000 kilometara. Zanimljivo je da je na Heavens Above jedan klasificiran kao normalan satelit, a drugi sa sufiksom DEB (debris – krhotina) iako mi se čini da se tu ne radi o nekakvoj greški na satelitu.

Satelit USA 238

U svakom slučaju, zanimljivo je vidjeti (snimiti) i moći identificirati različite satelite koji prolaze nebom. S obzirom na njihove bljeskove i formacije u kojima lete, nije čudno da ih puk ponekad klasificira kao NLO 😉 ali uz malo istraživanja (i udravog razuma rekao bih) lako je saznati da su običnog zemaljskog porijekla 😆

 

Recommended Posts

3 Comments

  1. Lijepi i korisni članak Bobo, zbog tog svemirskog prometa u Zemljinoj orbiti, ponekada može biti problema u odgonetavanju što je meteor, a što satelit. Barem meni je to zanimljivo jer ima fotkica na kojima se vidi bljesak satelita, a ljudi tvrde da je meteor i obratno. No, bilo kako bilo, to samo pokazuje koliko nam je bliski svemirski prostor nakrcan kojekakvim svjetlucavim smećem, pa kada još dodamo prelete aviona, pravo je čudo uspijemo li snimiti astrofotografiju na kojoj nema ništa od toga 😉


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.