Astrobobo.net

Astronomski događaji – listopad 2013.

Listopad je meni jedan od najdražih mjeseci za astronomska promatranja. Nakon astronomskog sumraka koji počinje već oko 20h sredinom mjeseca, još uvijek se vidi ljetni Mliječni put dok pred jutro već moćemo uživati u veličanstvenom Orionu. Ipak, ovom listopadu biti će teško dočekat kraj jer svi očekujemo da komet ISON postane vidljiv u manjim instrumentima. Trenutni sjaj mu je oko 11-12 magnitude. Na jutarnjem nebu pronaći ćete ga u blizini Marsa s kojim trenutno dijeli društvo u zviježđu Lava. O ISONu, kao i kometima Encke i Lovejoy sam već pisao pa da se ne ponavljam, pročitajte članak.

Izgled neba 15. listopada u 22h.

Nedugo nakon zalaska Sunca na zapadu još uvijek svijetli Venera. Jupiter je povoljan za promatranje tek nakon ponoći, a pred kraj mjeseca izlazi nešto ranije. Pred jutro u subotu 12.10. dogoditi će se rijedak tranzit sjena od čak tri jupiterovih satelita! Počnite promatrati oko 04:10 ujutro kada preko jupiterovog diska počinje prolaziti sjena Kalista. Sjena Europe dolazi u 04:24, a u 05:32 pridružuje se sjena Ia.

U opoziciji se nalazi Uran pa ga pokušajte pronaći – na tamnom nebu moguće ga je uočiti golim okom. To je najudaljeniji objekt Sunčevog sustava kojeg možemo vidjeti bez optičkog pomagala. Za vrijeme opozicije nalazi se na 19 astronomskih jedinica od Zemlje. Imate li dovoljno velik teleskop (barem 10″ pokušajte ugledati neki od njegovih satelita. Titania je mag 13.5 dok su Ariel i Oberon mag 14. Na webu Universe Today pogledajte kada se sateliti nalaze u najvećoj elongaciji, što će vam olakšati da ih ugledate.

18. listopada Mjesec će ući u zemljinu polusjenu. Niti jedan njegov dio neće zahvatiti “pravu” sjenu pa će ovaj događaj većini biti nezanimljiv jer će zatamnjenje Mjeseca biti vrlo blago. Efekt će se bolje moći zabilježiti fotoaparatom pa pokušajte napraviti timelapse snimku pomrčine! Ukupno trajanje pomrčine je 239 minuta. Počinje u 23:51 i traje do 03:50. maksimum je u 01:51 po lokalnom vremenu.

Pred jutro 21. listopada na nebu možda ugledate koji meteor viška. To su orionidi, čestice koje je na svom putu oko Sunca izbacio slavni komet Halley. Na žalost orionidi nikad nisu jako spektakularni (oko 20 meteora na sat u idealnim uvjetima), a ove godine će na nebu smetati Mjesec pa će broj vidljivih meteora biti još manji.

Tijekom cijelog mjeseca moći će se vidjeti preleti Međunarodne svemirske stanice i to u večernjim satima, između 19 i 21h. Dobra prilika da tijekom večernjeg izlaska pokažete ISS svojim prijateljima – stanica je vrlo sjajna i lako vidljiva i ispod najvećeg svjetlosnog onečišćenja.

Exit mobile version