Došao je (napokon!) mjesec u kojem smo se nadali promatrati jedan spektakularni komet, no nažalost ništa od toga. ISON se raspao netom prije periheliona. Nešto je izletjelo sa druge strane Sunca, ali to definitivno nije koherentna jezgra koja bi nam priuštila vizualno impresivni performans. Na stranu sada ISON, da vidimo druge zanimljivosti koje nam nosi ovaj prosinac. 😎

Izgled neba 15 prosinca u 22:00

Prosinac je mjesec u kojem se javlja najbrojniji meteorski potok – geminidi. Na žalost, za vrijeme maksimuma ove godine smetati će pun Mjesec, što znači znatno smanjen broj meteora koji se mogu vidjeti. Ipak, nije na odmet baciti oko na noćno nebo 13. i 14. prosinca ako bude vedro. Geminidi su aktivni već od 21-22h, a budući da je vikend djeca mogu ostati kasnije budna i uživati u kojem sjajnom meteoru. Naravno, adekvatno ih obucite!

Pripremajući predavanje o kometima za redovnu skupštinu AD Kumova Slama iz Daruvara, otkrio sam da je ovih dana aktivan jedan vrlo slabašan meteorski potok, ali zato jako zanimljiv. Naime, andromedidi su ostaci kratkoperiodičnog kometa 3D/Biela, otkrivenog 1772. godine, a koji se raspao na dva dijela 1846. godine i fragmenti su zadnji puta viđeni 1852. godine. Međutim, ostaci kometa priredili su spektakl na noćnom nebu – 27.11.1872. zabilježeno je 30tak meteora svake minute! Godine 1885. show se ponovio sa čak 100 meteora u minuti! Ako vas zanimaju detalji, pročitajte opsežnu priču o andromedidima. Sada proleti tek 3 meteora u jednom satu. Daleko od toga da bi ih se isplatilo pratiti, no ako ste vani na promatranju i ugledate relativno spori meteor, provjerite dolazi li iz zviježđa Andromede – možda ste vidjeli ostatak davno raspadnutog kometa!

Umjesto ISONa, pred jutro možete vidjeti komet C/2013 R1 Lovejoy. Komet je između 4. i 5. magnitude što znači da je vidljiv golim okom sa tamnog mjesta bez svjetlosnog onečišćenja. Gibati će se od zviježđa Volara prema Herkulu – pogledajte kartu.

Komet Lovejoy pokraj galaksije M63. Snimio Damian Peach. Izvor: APOD, 2.12.2013.

Komet C/2012 X1 LINEAR je još uvijek relativno sjajan, mag. 8, a nalazi se vrlo blizu kometa Lovejoy. Bilo bi zgodno probati uhvatiti širokokutnu snimku sa oba kometa. U svakom slučaju potražite ga ako već gledate Lovejoy.

Imate li teleskop, još uvijek stignete pogledati komet 154P/Brewington (mag. 10) i novootkriveni C/2013 V3 Nevski (mag. 9.5). Ne bi bilo loše pokupati usnimiti koju fotku…

Nakon zalaska Sunca sigurno ste na zapadu primjetili sjajnu Veneru. U četvrtak, 4. prosinca i petak, pridružiti će joj se mladi Mjesec Iskoristite priliku za efektnu fotografiju gradske panorame sa šarenim bojama sumraka. Nešto kasnije, oko 21h, na nebu se pojavljuje Jupiter. Mars izlazi oko 01h, dok pred jutro (05 h) možemo ponovo vidjeti Saturn.

Venera i Mjesec, 5. studeni
Venera i Mjesec, 5. prosinac

Od 9. prosinca na nebu možemo pratiti prelete Međunarodne svemirske stanice. Neki od njih su vrlo sjajni – na linku je lokacija Zagreb, pa za točniju informaciju odaberite svoj grad na početnoj stranici Heavens Above.

Čak i ako niste astronom amater, na noćnom nebu, ali i mnogim fotografijama sigurno ste primjetili Vlašiće – kompaktni skup zvijezda kojeg ponekad zamjenjuju za zviježđe Malog medvjeda. Vlašići se zapravo nalaze u Biku, a u njihovoj “sjeni” je skup Hijade, znatno većih dimenzija na noćnom nebu. Hijade su otvoeni skup najbliži Sunčevom sustavu, na udaljenosti od 157 svjetlosnih godina. Sjajna zvijezda Aldebaran prividno se nalazi unutar Hijada, ali zapravo nije njihov dio, već se nalazi mnogo bliže, na 68 s.g.

Zviježđe Bika na karti IAU (International Astronomical Union)

Zvijezde Hijada čine zanimljiv oblik slova V. U zviježđu Bika one predstavljaju glavu sa Aldebaranom kao okom. Starost je procjenjena na 625 milijuna godina, a sve zvijezde su crveni divovi koji su život započeli kao zvijezde A-tipa (poput Siriusa ili Vege), mase 1.5 – 2 puta veće od Sunca. Uzmite u obzir da su životu na Zemlji trebale milijarde godina da evoluira, no zvijezde Hijada su već potrošile sav svoj vodik i napuhnule se u crvene divove.

Zanimljivo je da Hijade imaju sličan kemijski sastav i starost kao Perzepi (Messier 44) još jedan bliski zvjezdani skup. Osim toga, kroz svemir se kreću sličnom brzinom i u sličnom smjeru pa se smatra da su skupovi nastali u bliskom susjedstvu.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.