Astrobobo.net

Venera i Mjesec

U četvrtak, 5.12. odlučio sam ufotkati konjunkciju Mjeseca i Venere. Iako se nisu nalazili jako blizu, učinilo mi se zgodno snimiti ih nad gradskom vizurom  Zagreba u sumrak. Sjetio sam se da bi mogao otići na zagrebački neboder na glavnom trgu gdje se nedavno nakon dugo vremena preuredio i ponovno otvorio vidikovac. Samnom je bila kćer Una i znao sam da bi joj to bilo puno zabavnije nego da se penjemo po nekim brdima 😆

Na 16. kat nebodera popeli smo se već oko 17h. Vidikovac je prekrasno uređen, središnji dio je zatvoren i ugodno uređen kao kafić/restoran sa prostorom za svirke iz kojeg se izlazi na ograđenu terasu/vidikovac. Rešetke su dosta gusto postavljene pa nisam mogao koristiti stativ jer bi se vidjele šipke u kadru, što je nezgodno kada se moraju snimati dulje ekspozicije. Srećom aparat se može nasloniti na rešetke pa sam ga uspio nekako podbočiti da se ne miče. Ipak treba provjeravati fotke i skroz zumirati sliku jer je i najmanji pomak dovoljan da slika bude neupotrebljiva.

Koristio sam zoom objektiv uglavnom na 24mm žarišnoj, u par kadrova tek malo više. Ekspozicije su bile od 1/2 s do 1/8 s, a blendu sam zatvorio na f/4 radi oštrine. Da bi bolje “uglavio” aparat neki kadrovi su snimljeni nakošeni. Izrez sam kasnije popravio u Photoshopu. Evo rezultata:

Mjesec i Venera nad Zagrebom, 5.12.2013. Nikon D600, 24mm, f/4, 1/4s, ISO 800
Mjesec i Venera nad Zagrebom, 5.12.2013. Nikon D600, 24mm, f/4, 1/4s, ISO 800

Pogled sa nebodera u sumrak je prekrasan, preporučam svima koji nisu bili da se popnu sada kad noć rano pada. Nakon toga uživajte u čaši kuhanog vina i odigrajte partiju “čovječe ne ljuti se” kao što smo npravili Una i ja sa našim frendom 😉 Upad se plaća 15kn, ali stvarno se isplati, bez obzira na astronomiju.

Mjesec i Venera nad Zagrebom, HDR verzija

 

Exit mobile version