Jednom prilikom u kolovozu kad sam pokušao snimiti Mars odlučio sam isprobati Messier 57, Ring nebulu. Mars je bio nisko i prilično kuhao, a M 57 vrlo visoko i seeing se činio dosta stabilan. ZWO ASI290MC ima sitne piksele, pa je bila prilika isprobati koliko detalja se može izvući u primarnom fokusu 8″ Celestron EdgeHD. Snimao sam iz centra Zagreba, odlučio sam se na ekspoziciju od 4″. Evo kako je izgledao single frame:

Budući da nisam radio korekcije praćenja, neke frameove sam morao izbaciti. Nije bilo lako pregledati 800-tinjak frameova…na kraju je selekciju prošlo 599, što je ukupno 40 minuta ekspozicije. Iako su pojedinačni frameovi blijedi i šumoviti, na tolikoj ukupnoj ekspoziciji je ipak signal prilično narastao, pa je rezultat sasvim zadovoljavajući ako se uzme u obzir da je snimano iz Zagreba. Nazire se i obližnja galaksija:

Sljedeći puta bi trebalo probati kraće ekspozicije s tamne lokacije, da se pokuša zeznuti seeing kao na planetima, te možda uz fokalni reduktor na većim objektima.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.