Moram se pohvaliti da je jedna moja fotografija dospjela na Astronomy Picture of the Day! Pojavila se 3.12., a snimljena je dva dana prije toga. Pokazuje zvjezdane tragove iznad magle u Zagorju. Snimljena je sa sjevernog obronka Medvednice, sa popularnog “astronomskog zavoja” podno Hunjke. Tu fotografiju sam planirao snimiti već dulje vremena, još od 2007. kada sam snimio isti motiv sa istog mjesta, ali nisam baš dobro pogodio kadar, a vrijeme ekspozicije je bilo ni vrit ni mimo – niti dovoljno kratko niti dovoljno dugo.

I ovaj puta sam snimao sa Mamiyom Super 23. Prva ekspozicija trajala je dva sata sa objektivom 100mm:

..a druga koju su izabrali za APOD bila je tek usputna, da vidim kako će ispasti malo drukčiji kadar sa 150mm objektivom i 5 minuta ekspozicije:

Iako su me živcirala svjetla od kućice, ostavio sam ju u kadru da se dobije neki ljudski faktor u ovoj prilično bajkovitoj sceni. Ako uspoređujete boje javne rasvjete na obje fotografije vidjeti ćete da se razlikuju, a to je ponešto zbog činjenice da je prva fotka lagano preeksponirana, a ponešto zbog obrade.

Zahvaljujući APODu (a naravno i novinarko Tanji Rudež koja voli pisati o astronomiji) fotka je završila i u Jutarnjem listu 8.12., a opširniji članak biti će u nedjelju 18.12.

Jel to sad znači da sam slavni astrofotograf? 😆

 

 

Recommended Posts

1 Comment

  1. Joj, Bobo, pa jasno da znači da si slavni astrofotograf 🙂
    (ko da toga nismo bili svjesni i prije) samo sad si i celebrity! 😀 Ne gine ti onaj, Carpet ili kak mu je ime i feature u Gloriji (ak to jos izlazi..).

    I, cisto, kao, usput, fotografija je APOSD (=APO Several Days 😉 )

    Ino


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.