Ako su vam informacije korisne, razmislite o malenoj donaciji za troškove održavanja weba. Da, to se odnosi i na novinare koji su samo copy/paste-ali donji tekst 😆

VAŽNO – NEMOJTE IMPROVIZIRATI SA FILTERIMA!!! Neodgovarajući filteri propustiti će previše svjetlosti ili UV/IC dio spektra koji mogu trajno oštetiti vid! Najsigurnije je NAPRAVITI PROJEKCIJU – nećete ništa propustiti ako ne gledate direktno u Sunce!

Nakon dugo vremena imamo priliku iz Hrvatske svjedočiti djelomičnoj pomrčini Sunca. Točno na ekvinocij, 20. ožujka, Mjesec će prekriti nešto više od polovice Sunčevog diska. Linija totaliteta (potpune pomrčine) prolazi daleko na sjeveru, uglavnom preko oceana, a jedino lako dostupno kopno za njeno promatranje su Farski otoci.

Animacija pomrčine Sunca 20. 3. 2015. Crna točka predstavlja putanju totaliteta, a sivi krug prikazuje vidljivost djelomične pomrčine.

Neki domaći “portali” nažalost samo su brzinski preveli engleske članke koji, naravno, ne vrijede za Hrvatsku. Ova pomrčina definitivno nije najveća od 1999. godine – barem ne u Hrvatskoj. Naime, od 1999. godine kada smo iz Hrvatske vidjeli 99% pomrčinu Sunca imali smo još jedan prekrasan spektakl 2003. godine kada je Mjesec prekrio više od 80% Sunca. Maksimum je bio točno u vrijeme svitanja, pa se na obzoru mogao vidjeti – Sunčev srp! Pročitajte izvještaj na zvjezdarnica.com i pogledajte video snimku iz Donje Stubice. Definitivno najljepša pomrčina Sunca koju sam gledao, tada sa Zavižana. Posljednja pomrčina vidljiva iz Hrvatske bila je u siječnju 2011. godine kada je iz naših krajeva bilo moguće vidjeti 75% pomrčinu. Na žalost, u mnogim dijelovima Hrvatske bilo je oblačno pa su je rijetki vidjeli.

Pomrčina Sunca 20. ožujka 2015. u Hrvatskoj

GradPou010detakMaksimumKraj% pomru010dine
Zagreb09:3310:4211:5358%
Rijeka09:3010:3911:5159%
Osijek09:3710:4511:5654.5%
Split09:3110:3911:5053%

Kao što vidite, u Hrvatskoj nema velikih razlika u vremenu i postotku pomrčine, no ako želite apsolutno točne podatke, odaberite točnu lokaciju na Google karti koju je pripremila NASA. Dovoljno je zumirati i kliknuti te će vam se pokazati informacije.

Za promatranje pomrčine OBAVEZNO KORISTITE ZAŠTITU! Direktno gledanje Sunca golim oko prouzorčiti će oštećenja oka, a uz optičko pomagalo spržit će vam rožnicu i uzrokovati trajno sljepilo!

Ako želite gledati pomrčinu, najbolje da se raspitate kod lokalnog astronomskog društva. Moći ćete uživati u pogledu kroz teleskope opremljene filterima, ali i zagnjaviti astronome pitanjima i čuti mnoge zanimljive informacije o Suncu i pomrčini.

Djalomična faza pomrčine Sunca, snimljeno u Australiji, 2012.
Djelomična faza pomrčine Sunca, snimljeno u Australiji, 2012.

Za gledanje u Sunce možete koristiti naočale za pomrčinu, masku za zavarivanje ili napraviti projekciju slike Sunca. Začađeno staklo se ne preporuča jer se sloj čađe može biti neravnomjerno raspoređen i vrlo lako se skida pa postoji opasnost od ozljeda. Koristite li teleskop, filter za Sunce obavezno mora biti postavljen ispred objektiva. Neki “dječji” teleskopi imaju filtere koji se našarafe na okular – oni vrlo lako mogu puknuti usljed fokusirane topline svjetlosti – odmah ih bacite u smeće! Filtere i naočale u Hrvatskoj možete nabaviti kod OI Optimus ili u Teleskop centru.

Tijekom pomrčine, vrlo zanimljiv efekt može se primjetiti među sjenama drveća – maleni otvori u krošnjama djeluju poput “camere obscure” i projiciraju sliku Sunca na tlo. Vidjeti ćete mnoge srpove čiji se oblik mijenja kako napreduje pomrčina – a to je upravo slika Sunca projicirana kroz grane!

Projekcija sunčevog diska kroz grmlje tijekom pomrčine Sunca u Mađarskoj 1999. godine.

Projekciju možete napraviti sami uz pomoć stare krpe ili papira na kojem ste izbušili sitne rupice veličine oko 1mm. Na 2-3 metra udaljenosti postavite drugi komad papira ili bijelu plahtu na koju ćete projicirati sliku Sunca. Što je veća udaljenost i projekcija će biti veća, ali tamnija. Manja rupica za projekciju daje tamniju i oštriju sliku, a veća svjetliju i mutniju. Papir sa rupicama neka bude tvrđi da se ne bi savijao. Probajte na njemu izbušiti rupice u obliku slova, smajlića  :paint: ili što vam već padne napamet. Ovu zabavu podijelite u vašoj školi ili sa kolegama na poslu i pošaljite fotke da se vidi kako je ispalo! 😆

Geometrija pomrčine Sunca
Geometrija pomrčine Sunca

Recommended Posts

21 Comments

  1. Pozdrav, imam neki jeftini ND filter, do ND400, mogu kroz to gledat kroz fotoaparat i slikat?! Jel budem nesto uspio uslikat?! Na Tokini 80-400?! 🙂 Hvala

    • Ne, to neće biti dovoljno! Filter bi trebao blokirati 99.999% svjetlosti pa je najbolje uzeti pravi Baader solarni filter, A4 folija nije skupa (oko 100kn ako se dobro sjećam) i lako se improvizira držač od kartona. Pitaj OI Optimus mogu li nabaviti do pomrčine.

    • Kupi si staklo za varenje! Skida 10-11 blendi!

      • Staklo za varenje mora biti DIN 13 ili tamnije – ako ne znaš kakvo je staklo, bolje ne gledati i napraviti projekciju.

  2. Bok, kupio sam nd5 astrosolar50 foliju jer su naocale rasprodane pa me zanima kako mogu s tim gledati pomrčinu? Je ok samo napraviti naocale od kartona i staviti filter unutra ili se to nekako drugacije koristi? Cini mi se ko da se kroz to nist ne vidi 🙂
    Hvala na pomoci

    • Niti se ne smije ništa vidjeti – osim Sunca 😉 Vani je sunčano pa pogledaj kroz foliju prema Suncu. Možeš napraviti naočale ili bilo što slično što ti pomaže držati foliju.

  3. Mogu li gledatipomračinu sa nekim sunčanim naočalama????
    Hvala unaprjed!!!!!

    • U Sunce se ne smije direktno gledati ni sa čime osim metodama koje su opisane!

  4. dali ja mogu upotrijebiti onaj film di su slike ili tako nesto

  5. hitnooo mi odgovorite !!!!!! treba mi brzoooo…meni je profesorica iz geografije rekla da mozemo upotrijebiti taj film ali jel to sigurno ili ne.ako je sigurno dali je dovoljan jedan film ili vise slojeva??!!! 😀

    • Film se ne smije upotrebljavati jer propušta infracrveni dio spektra koji će uzrokovatioštećenja rožnice!

  6. Maska za varenje ????

    • maska je mama.. ne sekiraj se

    • Da, mislim da ona radi. Ja sam pokušao danas, i sve super. Nikakva oštećenja. Po mom stručnom mišljenju je sigurna.

  7. Ne razumijem ovo sa kartonom?
    Moze mi neko pojasniti?

  8. e a ak si stavim 4 para naočala bude to u redu?


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.