Još jedan maraton je za nama, ali ovaj je bio manje astronomski, a više turistički i gastronomski. ADI ekipa je stigla u petak navečer (Mirko, Lidija, Marko, Ana i Luka), dok sam ja več obišao pol Istre – krenuo sam rano ujutro da stignem fotkati sa svojom drvenom igračkom 😉 Nebo je stalno bilo oblačno tako da niti za fotografiranje Istre nisu bili dobri uvjeti. Ipak, Istra je lijepa čak i kad vrijeme nije – bio je gušt ponovo posjetiti Hum, Roč, Buzet, Buje..a Rovinj je po noći stvarno prekrasan!

O da, posjetio sam i Oprtalj – prekrasno mjesto sjeverno od Motovuna na brdašcu visine cca 400m. Pogled na dolinu i Motovun je stvarno impresivan, ali vremenske prilike nisu dozvoljavale spektakularne fotografije 🙂 U mjestu ima odlična “zalogajnica”, nazvana Loggia, gdje sam se guštao uz porciju finog sira i predobre malvazije. Na povratku sam svratio u tavernu Ponte Porton u dolini – porcija domaćih pljukanaca sa šparogama i pršutom je bila highlight gastronomske ponude tog vikenda, ali mi je ostavila popriličnu rupetinu u novčaniku!

U petak navečer smo čak i vidjeli neke zvijezde – dovoljno da se odlučimo posjetiti Tičan (da, sa tvrdim “Č”!) do kojega sada vodi asfaltirana cesta. Ja sam pokušao (još) jednu noćnu fotku sa dugačkom ekspozicijom, ali je previše puhalo da bi se tamo dulje zadržali tako da smo se pokupili na spavanje.

U subotu ujutro je bilo najavljeno promatranje ptica na ušću Mirne, no mene to nije previše zanimalo nego sam išao fotografirati Buje i Grožnjan. Grožnjan mi je jedno od najljepših mjesta u Istri – očito nisam jedini tog mišljenja jer je sve vrvilo fotografima! Srećom fotkanje sa mojom drvenjačom je vrlo spori proces pa sam na 4 fotke potrošio sat i pol tako da su zujači sa digitalcima 🙂 već odavno digli sidro.

Umjesto tradicionalnog ručka u Tinjanu u konobi Điđi gdje su nam se prošlih godina zamjerili, išli smo u konobu Milena u Bačvi – ja sam testirao njoke sa divljači i dobio finu porciju bogatu mesom (za razliku od Điđija koji da dva komadića, a ostale čuva za prave turiste, talijane), a i ostali specijaliteti su se činili vrhunski – kao i njihova medica kojom su nas častili za kraj! Svakako ćemo se tamo vratiti i sljedeće godine!

Subota navečer je postajala sve tmurnija i na kraju je pala kiša sa jakim vjetrom. Svi koji su došli na maraton okupili su se u restoranu Burgonji u Višnjanu (osim nekih koji su se čudili kako na Tičanu nema nikoga, a nisu se sjetili pogledati u “bazu” 🙂 ) . Korado je održao zanimljivo predavanje o Tunguski i meteoritima u vijećnici ispod zvjezdarnice. Mi zagrepčanci (ekipa sa zvjezdarnice i ADIjevci) smo nakon toga napravili mini tulum u dormitoriju jer nije bilo nikakve šanse za razvedravanjem.

U nedjelju smo naravno pogledali unutrašnjost zvjezdarnice u Tičanu i s nestrpljenjem očekujemo sljedeći maraton kada bi teleskop mogao i proraditi! ADIjevci su se odlučili za ručak u Burgonji, a ja sam se ipak vratio do Huma na fine domaće istarske kobasice sa zeljem i predobru Humsku bisku.

Sve u svemu, događaj mršav astronomijom, ali uvijek je zadovoljstvo posjetiti Istru van sezone. Nadam se samo da maraton neće biti odgođen za ljeto već za sljedeću godinu jer ne vidim previše smisla u maratoniranju ako se ne održava na odgovarajući datum.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.