Polarna svjetlost koja se u nedjelju 5.11.2023. vidjela iz Hrvatske proizvela je veliko oduševljenje kod onih koji su ju uspjeli vidjeti, ali jednako tako i razočaranje kod onih koji su zakasnili na show. Hrvatska se s gledišta mogućnosti gledanja polarne svjetlosti nalazi jako južno, što znači da ju možemo vidjeti tek u iznimnim situacijama. To se donekle može prognozirati, ali bilo je mnogih netočnih obavijesti od strane raznih opskurnih portala i pojedinaca, u lovu na lajkiće, pa evo o tome tekst, da probam bar malo razjasniti kako doći do korektne prognoze, a onda i kako interpretirati podatke.
 
Podatke je najbolje pratiti preko stranice SpaceWeatherLive, bilo na FB, webu ili aplikaciji za mobitele. Novosti i upozorenja možete pratiti i na Space Weather Prediction Center web stranicama.
 
Polarnu svjetlost koja se potencijalno može vidjeti iz naših krajeva većinom uzrokuju snažni izbačaji materijala sa Sunca (CME – coronal mass ejection). Grupe sunčevih pjega su magnetizirane i ponekad može doći do pucanja magnetskih silnica, što rezultira izbačajem plazme sa Sunca. Neću dalje cjepidlačiti s teorijom, tko želi, neka se prebaci na svoju omiljenu tražilicu 😉
 
Sunčevih pjega, a time i mogućnosti za izbačaje, ima više što je bliže maksimum sunčeve aktivnosti. Solarni ciklus traje otprilike 11 godina. Iako se izbačaji mogu dogoditi bilo kada, oni su brojniji i snažniji u par godina oko maksimuma. A sad je vrijeme maksimuma!
 
Izbačaj, naravno, mora biti usmjeren prema Zemlji! On ne mora uvijek biti direktan, može nas zakačiti samo postrance i svejedno uzrokovati polarnu svjetlost. CME se otprilike može vizualizirati kao širenje valova kad u vodu bacimo kamenčugu. Ovisno o brzini izbačaja, prognoza za auroru se može napraviti ne dulje od 2-3 dana unaprijed. Toliko, naime, treba materijalu da stigne do Zemlje. Ako vam netko izvali biser tipa “BITI ĆE SNAŽNA AURORA ZA 10 DANA!”, odmah možete zaključiti da je crackpot ili je nažalost zaveden nekim od mnogih crackpota. U svakom slučaju, obavezno PROVJERITE izvor informacija. To inače vrijedi za sve informacije na internetima. Nemojte biti ovce ili papagaji.
 
Snaga nekog izbačaja se označava slovima od koji su nam bitni M i X. M je kao “medium”, X je valjda “extra” 😁 Ako pročitate da je X 3, 4, 5, odmah naćulite uši i oči, pripremite fotiće…ali uzmite u obzir da to uopće nije pravilo! Za ovu “našu” auroru zapravo uopće nemam pojma koji točno izbačaj ju je uzrokovao 😅 Nije bilo X-a, bio je samo neki bijedni M u četvrtak.
 
Inače, odgovor “ne znam” je sasvim legitiman odgovor na neko pitanje. Trebate se paziti onih koji sve znaju i “misle svojom glavom”.
Polarna svjetlost sa Sljemena, 5.11.2023.

Kad pročitate upozorenje za moguću polarnu svjetlost, sjetite se da smo JAKO JUŽNO. Pogledajte koji je Kp indeks (neki ga označavaju samo s K) na skali 1-10. Ako je 6, možete već lagano dignuti obrvu. Ako je 7, bacite se na detaljno proučavanje podataka jer postoji realna mogućnost da se aurora vidi ili barem fotografira. Ako vidite Kp 8 ili 9, ako treba ostavite partnera, djecu, sterajte zločestog šefa gdje mu je mjesto, i odmah trčite van!!!

Kp indeks 15.3.2015. kad se iz Hrvatske mogla fotografirati blijeda polarna svjetlost
Polarna svjetlost snimljena sa Sljemena, 17.3.2015. oko 21h.

E, da, ali ako istrčite van po danu, onda ste se zeznuli. Jer aurora se vidi samo po noći. Što znači da možda negdje na Zemlji bijesni geomagnetska oluja, samo što vi to ne možete vidjeti. Dok kod nas dođe noć, aktivnost će možda prestati…ali možda će se i pojačati.

Za auroru koju smo gledali Kp indeks je na kratko skočio na 7. Gledao sam u preko nekoliko prethodnih situacija da je Kp dosegnuo 7, a da se ništa nije vidjelo. Samo vrijednost Kp indeksa nije dovoljna garancija za vidljivost polarne svjetlosti. Može se pogledati i G klasa oluje koja ide od 1 do 5. Nekad se već s G2 može kod nas uhvatiti aurora fotoaparatom, a 5.11. je oluja bila klasificirana kao G3. Ako je G4 ili G5, trčite van!
 
OK, treća stvar, bacite pogled na “auroral oval” kartu (ima u attachanim slikicama). Karta pokazuje krug iznad koje područja se nalazi aurora, te njen intenzitet (zeleno – jad i bijeda; crveno – spektakl!). Auroral oval nikada neće biti točno iznad Hrvatske! Mi samo iz daljine gledamo polarnu svjetlost koja se nalazi na velikim visinama. Na slikici možete vidjeti da je zeleni dio ovala dosegnuo do Danske i juga Švedske. Do tamo ima zračne linije cca 1000 km, a gornji dijelovi aurore mogu dosegnuti do 300 km i više, pa je to ono što mi iz daljine zapravo gledamo.
Auroral oval, 5.11.2023.
Primjetili ste da je naziv “oval”, dakle elipsa, ne krug. To je zato što sunčev vjetar gura magnetske silnice u smjeru suprotnom od Sunca. To, pak, znači da će aurora u ponoć biti najjužnije moguće. Sad tu možemo odmah vidjeti iznimku jer u nedjelju je najljući show bio oko 18:20. Kako to? Pa geomagnetska oluja nije “pristojna” nego divlja kao i svaka druga oluja – malo je jača, malo slabija. Dakle treba biti spreman i pratiti situaciju.
 
Važan podatak je i brzina sunčevog vjetra! Već brzina će imati žešći učinak na Zemlji. U nedjelju je brzina nažalost bila samo 400-500 km/s. Treba navijati da bude više od 1000!
 
Budući da sad već imate SpaceWeatherLive aplikaciju, sad već možete čačkati po detaljnijim podacima, a to su Bz i Bt vrijednosti. Bt je vrijednost međuplanetarnog magnetnog polja, što više to bolje (za vidljivost aurore!). S druge strane, što Bz vrijednost više ide prema negativnom, također je više šanse za vidljivost! Nemojte me pitati za detalje 😆 ja sam samo astronom amater koji se ovime bavi iz gušta, ne moram svo znanje sipati iz rukava, ionako i ovo prepisujem jer bi se htio bolje pripremiti za sljedeći put 😉
 
E sad bacite pogled na magnetogram (instrument je u Kiruni, Švedska), tu sad postaje zanimljivo. Kad vrijednost ode žestoko u minus, gledajte vani i pripremite fotiće! Na grafu je označeno da je vrijednost bila -874 nT (nano Tesla) u 17:20 UT (universal time, Greenwich vrijeme). To je 18:20 po našem vremenu. Šta je bilo u 18:20? Pa da, onaj brutalni show kad smo jarko crvenu auroru mogli vidjeti golim okom! E, na to sam zakasnio 15 minuta 😆
Magnetogram tijekom noći 5.11.2023.

Pogledajte dalje, tu su još dva špica prema dolje. Nažalost oznake nisu baš jasne, ali to je bilo oko 20 i 23 h po lokalnom vremenu, upravo kada su nastale najljepše fotke. Ja sam doma krenuo oko 22:30, dakle profulao sam i ono u 23 h 🙄 Golim okom se to ipak nije vidjelo, a između toga se praktički ništa nije moglo zabilježiti niti na fotkama. Tu je još jedan špic oko 4:30 lokalno, tad nema nikakvih izvještaja, ali možda su neke security kamere (ili one za meteore!) nešto uhvatile, iako je tada već smetao Mjesec.

Među slikicama u ovoj objavi su i dvije (𝗺𝗼𝗷𝗲! 😁) fotografije prekrasne polarne svjetlosti koja se vidjela 28.10.2003. godine, dakle prije gotovo točno 20 godina! Oluju je uzrokovala erupcija snage X17 😱🤯oluja je bila razine G5, a brzina solarnog vjetra je išla i do 2100 km/s! Par dana kasnije je ista grupa pjega ispljunula X28, što su kasnije neki procijenili do X45…a to je već Carrington event koji je srećom bio na rubu vidljivog sunčevog diska, dakle fulalo nas je! Te godine se polarna svjetlost iz Hrvatske mogla vidjeti čak tri puta.

Aurora koju sam fotografirao iz okolice Sv. Nedelje 2003.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.