Napokon da stignem napisati kratak izvještaj. Bilo je super, bili smo samo Matija i ja. Ja sam imao ležerno vizualno promatranje kroz P105 – osvježenje nakon silnog gombanja za astofotografiju! Počeo sam sa Saturnom – fantastičan je! APO stvarno radi čuda! Našiljio sam ga na 222x bez ikakvog problema, i to sa šugavim kineskim barlowom jer sam Ultimu i Powermate ostavio doma. Bio je super, Cassini se vidio bez problema, iako je prsten pod malim kutem. Oštrina fantastična, kontrast predobar, a i atmosfera je bila taman mirna za 4″. Fino se vidjela i pruga na disku. Joj, jedva čekam Jupiter! Probao sam i Mars, ali je bio katastrofa. Malen, nikakvi detalji (ma, bilo je nešto tamnije, ali nedovoljno za proučavanje) i atmosferski kromatizam (gore crveno dole plavo).

Nakon uživanja u Saturnu, bacio sam se na par galaksija. M65 i 66 i onaj treći NGC su bili lijepi zajedno u vidnom polju na 67x (10mm Pentax XW mi je najčešće bio u upotrebi). M94 i M63 su bili lijepi i sjajni, fino pokazali svoj eliptični oblik. Pokušao sam naci NGC 4565, ali bez karte nisam uspio. No zato se bez problema vidio obližnji NGC 4559 (mag. 10). Nakon toga sam potražio NGC 4656 – žao mi je da nisam pogledao i NGC 4631 koji je također u blizini i nešto je sjajniji (mag. 9.2 naspram 10.5). Galaksije u Berenikonoj kosi su mi puno draže od Messiera u Djevici – uglavnom se vide sa ruba, tanke duguljaste iglice, meni ljepše od okruglih bezveznih mrlja kao sto su M84 i kompanija.

Potražio sam M51 i M101. 101 je klasika, velika mrljetina bez detalja, ali na M51 sam se iznenadio kako je sjajan, a pomalo se mogla odrediti i struktura, odnosno nepravilnost. Najbolje galaksije tu večer su mi bile NGC 4490 i 4485. Prekrasan par, velika 4490 mag. 9.8 i vrlo blizu mala 4485 mag. 11.9, lako su se vidjele i bile lijepo uokvirene u “kontekstu” obližnjih zvijezda na 67x povećanju. Ko kaže da mali refraktori nisu dobri deep sky teleskopi! Sa dobrim kontrastom vide se mnoge NGC galaksije koje će svoje detalje tako i onako eventualno pokazati tek u 10″ ili čak većim dobsonima.

Baš mi je bilo super. Samo sljedeći puta trebam Sky Atlas i Kompanjona ponijeti sa sobom umjesto da ih ostavim doma na stolu 😉 Srećom da ostoji MobileStarChart koji mi je pomogao da nađem 4490 i 4485 😉 Nažalost, nisam tada znao da je u NGC4490 nedavno otkrivena supernova, magnitude 13.7! Sumnjam da bi ju uspio vidjeti, ali svakako bi bilo zanimljivo probati.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.