Ovogodišnji star party je bio drugi na Petrovoj Gori te jubilarni deseti od kad društvo AD Infinitum godišnje organizira veliki star party. PGSP je definitivno postao okupljalište astronoma amatera koji se aktivno bave promatranjem neba i astrofotografijom. Ove godine smo imali priliku vidjeti hrpu dobrih i različitih teleskopa.

Nažalost, i u petak i u subotu je nebo bilo tek povremeno vedro, no za to vrijeme je bilo prilično bistro pa smo se nauživali raznih astronomskih poslastica. U petak smo Gregor i ja pokušali snimiti tranzit exoplaneta, ali peripetije sa montažom su nas u tome spriječile. Za vrijeme jednog od vedrih razdoblja guštao sam u pogledu kroz Vedranov 300mm dobs – NGC 891 je bila fantastična, pruga se vidjela predobro! U kombinaciji sa Ethosom pogled je bio za pasti na guzicu! A M33, tako dobro ga još nikada nisam vidio..spiralni krakovi, detalji u njima, ma predobro.

U subotu popodne, nakon odličnog gulaša od divljači, održana su dva najavljena predavanja, o Hrvatskoj meteorskoj mreži (Željko Andreić) i snimanju tranzita exoplaneta (Gregor Srdoč). Predavanja su bila dobro posjećena i pratila su se sa zanimanjem. Najfascinantnije je bilo to što smo mogli vidjeti načine na koji amateri astronomi mogu sa relativno skromnom opremom pridonijeti novim otkrićima u astronomiji.

Kasnije smo se okupili na parkiralištu kod spomen doma kada još nije bila potpuna tama, pa smo mogli razgledati razne teleskope. Najljepši je definitivno bio Žacov dobson ručne izrade! Takvu stvarčicu se nitko ne bi sramio imati kod kuće u dnevnom boravku..možda sa teglom cvijeća umjesto primarnog zrcala 😉 Tu je još bilo svakakvih teleskopa, od apo refraktora, SCT-a, dobsona, pa do mog mak-newta koji je imao premijeru na Petovoj Gori. Naravno, moraju se spomenuti Ethosi – Zlatko iz OI Optimus je donio oba, 13mm i 8mm, pa smo mogli isprobati 13mm Ethose u binovieweru kod Vida! Žac je pak izmjerio svjetlinu neba koja se kretala između 21.3 i 21.5 mag./luč.sek., a u jednom trenu i 21.6, što je dosta blizu onome izmjerenom na Lastovu!

Kasnije oko 3-4 ujutro se definitivno naoblačilo pa je star party ubrzo bio gotov. Drago mi je da smo ove godine imali puno posjetitelja iz susjednih država, iz Slovenije, Srbije i Makedonije, ukupno čak desetak. Nadam se da je druženje svima bilo ugodno kao i meni i da se vidimo i sljedeće godine!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.