Budući da je škola završila, iskoristio sam prvi slobodan dan kako bi sa kćerkom posjetio Space Expo postavljen na glavnom trgu. Sa fotografija i prezentacija, ova interaktivna izložba činila se prilično atraktivna. Izložbu smo posjetili oko 12h kada na žalost nije bilo nikakvih prezentacija niti predavanja koja se uglavnom održavaju predvečer.

Izložba je zaista lijepo dizajnirana. Zatamnjena prostorija puna je displeja osjetljivih na dodir. Iznad svakoga od njih je veliki banner sa nazivom teme koja se prikazuje. Iznad njih nalaze se vrlo lijepo modeli satelita Galileo i Copernicus, a u sredini šatora velika je kugla na kojoj posjetitelji mogu mijenjati prikaze. To je ujedno i najatraktivniji dio izložbe – dostupni su prikazi Zemlje sa mjestima požara, avionskim koridorima, temperaturom mora i drugo, ali mogu se prikazati Jupiter i Mars.

Space_Expo_05Na žalost, svaka atraktivnost ovdje prestaje. Projicirana slika na kugli je dosta tamna pa se iza kontrolnog displeja slabo vidi, a i na njemu su informacije šture. Ostali informativni displeji, kojih ima podosta, na milijun različitih načina objašnjavaju praktički jedno te isto – za što sve može služiti navigacijski sustav Galileo te sustav Copernicus satelita. Od navigacije u gradu, preko poljoprivrede pa do virtualnih “ograda” za krave žvače li se žvače jedno te isto. Sve to više bi pristajalo na nekakvom velesajamskom događaju nego na glavnom gradskom trgu. Takve informacije trebaju doći do ciljane publike jer prosječnog prolaznika zanimaju (i) druge stvari.

OK, slažem se da je to sve lijepo, korisno i dobro je znati, ali koncept je promašen. Ovakva instalacija mogla je biti iskorištena za mnogo atraktivnije stvari koje bi kod šire publike potakle zanimanje za svemirska istraživanja. Od toliko info panela niti jedan ne prikazuje dostignuća misije Rosetta i malog Philae landera koji se eto baš prije par dana javio iz višemjesečne hibernacije! Što je sa ESAinim sudjelovanjem na Međunarodnoj svemirskoj stanici?

Space_Expo_04Od ekrana do ekrana pogledao sam sa kćerkom par filmića i više nisam imao volje. Usput, ekrani su postavljeni previsoko i nagnuti su prema natrag tako da djeca ne mogu doseći rukom sve filmiće koje bi željeli vidjeti. Osim toga, mnogi tekstovi su na engleskom. Jedan info panel imao je zadatak govoriti o povezanosti Hrvatske sa svim tim programom, no i tamo ga dave sa istim stvarima. Filmić o Hvarskom opservatoriju je četverominutni davež gdje se zapravo svakih pola minute izmjenjuje nekoliko sličica sa informacijama koje prosječan posjetitelj uopće ne razumije.

Space_Expo_02Jedino mogu pohvaliti zvučnike. Zbilja su super – pomislio sam da zvuk dolazi iz cijelog šatora i zbunjeno gledao da li možda ometaju druge posjetitelje, no zvuk je usmjeren direktno ispred ekrana i ne širi se okolo.

Uzeli smo sa sobom par info letaka. Letci su isključivo na engleskom, jedva da imaju koju sličicu i opet ga dave li dave da sam na drugoj stranici skoro zaspao. Možda je meni nešto promaklo, no čini mi se da u svemirskom programu za prosječnog posjetitelja im mnogo toga zanimljivijeg od korištenja tehnologije za gospodarstvo. Takve stvari metnite na poljoprivredni sajam, a ne u centar grada gdje dolaze bakice na putu do placa ili roditelji s djecom. Grozno.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.