Da pokušam sa jednom rubrikom koju do sada nisam baš viđao na našem webu – iako, doduše, možda nisam ni dovoljno pomno tražio  😳  (6) Iskreno, često mi se desi da neki nebeski događaj propustim, možda zato što nisam za njega znao ili se nisam unaprijed pripremio da mogu promatrati i fotkati. Nadam se da će i vama biti korisno, ali isto tak se nadam da ću rubriku nastaviti pisati svaki mjesec i da neće biti previše toga što će mi promaći  😉

Najvažniji događaj je svakako potpuna pomrčina Sunca, ali ona će biti vidljiva samo iz Australije i Pacifika. Uživo će ju prenositi Panasonic i to koristeći samo sunčevu energiju! Pratite njihovu Facebook stranicu za više detalja.

Noćno nebo 15.11. u 22:30

 

Planet Jupiter se bliži opoziciji, što znači da će biti vidljiv gotovo cijelu noć. U perodu opozicije, planet je najveći i najsjajniji i to je pravo vrijeme da ga se promatra teleskopom. Bilo koji teleskop biti će dovoljan da pokaže ekvatorijalne pojaseve, a već se dalekozorom mogu promatrati njegova četiri najveća satelita. U noći 2.11. (zapravo 1.11. nakon ponoći) i 29.11. (opet, 28.11. nakon ponoći) će biti na otprilike stupanj udaljenosti od Mjeseca pa će ih biti lijepo vidjeti zajedno.

Nipošto nemojte propustiti konjunkciju Saturna i Venere pred zoru 27.11.! Biti će vrlo blizu jedno drugome, a uz neki lijepi pejzaž kad lagano počne razdanjivati to bi mogla biti odlična fotografija.

Konjunkcija Saturna i Venere, 27.11. 06:00

Uran je bio u opoziciji 29.9., ali još uvijek je u povoljnom položaju tako da ga na dovoljno tamnom nebu možete probati vidjeti golim okom u zviježđu Riba. Budući da su i Ribe dosta tamno zviježđe, najbolje je da prvo pronađete Pegazov kvadrat i ispod njega locirate krug zvijezda koji čini jedan kraj zviježđa Riba. Od tamo pokušajte “odšetati” do Urana. Nemojte gledati direktno u njega već malo postrance – središnji dio oka nije najviše osjetljiv na tamu.

Ova karta će vam pomoći da pronađete Uran. Kliknite na sliku za veću verziju.

Ako ga se odlučite potražiti onda je bolje da to napravite za vrijeme mladog Mjeseca tako da vam njegova svjetlost ne smeta. U studenome, mladi Mjesec pada  utorak  13.11. dok je puni Mjesec 28.11. što znači da točno u vrijeme opozicije Uran nećete moći vidjeti golim okom zbog blještanja mjesečeve svjetlosti.

Ukoliko imate teleskop i pristup tamnom nebu, pokušajte pronaći komet 168P/Hergenrother (karta je na linku) koji je nedavno naglo povećao svoj sjaj i tenutno je oko 11. magnitude.

U ovom mjesecu navečer visoko na nebu se nalazi Kasiopeja, poznata po svom obliku slova W. Kasiopeju uvijek koristim kao početnu točku da bih našao galaksiju u Andromedi M31 (desno dolje) i Double Cluster u Perzeju (lijevo dolje) tako da se produže linije koje tvore srednji dio “slova W”. Neću vam baš sve crtati, skoknite do linkova i skinite si Stellarium kao bi vidjeli detaljniju kartu.

Onima koji mogu izvući teleskope pod tamno nebo preporučam da nakon astronomskog sumraka prošvrljaju po Pegazu i potraže neke od mnogi galaksija koje se tamo nalaze. Ima ih dosta koje su relativno sjajne i uz malo strpljenja ne bi ih trebao biti problem vidjeti čak i sa teleskopima od 4″ – 6″.

Ekipi iz gradova će sigurno najzanimljiviji biti zvjezdani skup Vlašići. I ne, to nije zviježđe Malog medvjeda  (6) to je samo jedan nama blizak otvoreni zvjezdani skup koji slučajno ima sličan oblik. Na astrofotografijama izgleda fantastično jer zvijezde obasjavaju međuzvjezdanu maglicu pa cijelo područje ima električno plavu boju. Tak mi je super da sam si fotku sa linka čak stavio na zid   😎

Recommended Posts

5 Comments

 1. Odlično! Nadam se da će ovo zaživjeti. Ako naletim na kakvu zanimljivost, javim ti

  • To bi bilo super, hvala ti unaprijed!

 2. Izvinjavam se, ali Uran je već bio u opoziciji 29. 9.2012. Svejedno, on će biti vrlo dobro vidljiv u zviježđu Ribe skoro cijelu noć.

  • Ha, stvarno, imaš pravo! Još sam nekoliko puta provjeravao i svaki puta pročitao “november” 😀

   • Valjda je to zbog problema s latinskim nazivima mjeseca kod vas Hrvata: vi se bunite koji “latinski” naziv kojem “hrvatskom” odgovara.
    Ja sam ipak uspio zapamtiti hrvatske nazive mjeseca.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.