Dobro, prošli mjesec sam propustio napisati ovu rubriku – možda me malo deprimirala činjenica da na putu u Australiju za promatranje potpune pomrčine Sunca istu nisam vidio (pomrčinu, ne Australiju) zbog oblaka koji je zasjeo na ključnom mjestu, a možda malo i zbog lijenosti. Ipak, nova godina je novi početak i tako ju treba početi sa novim pregledom astronomskih događanja!

Noćno nebo 15.1. u 22h

Na karti neba se domah može primjetiti sjajni Jupiter. Jupiter je u prosincu bio u opoziciji, tako da je i ovaj mjesec vrlo sjajan i može se promatrati cijelu noć. Nakon zalaska Sunca vidljiv je na jugoistoku – gornja karta prikazuje nebo u 22h, a tada se Jupiter već “preselio” na zapad. U svakom slučaju, vrlo lako ćete ga pronaći budući da je sjajniji od svih zvijezda na noćnom nebu – usporedite sjaj sa Siriusom, najsjajnijom zvijezdom. Sirius je također vidljiv cijelu noć – produžite u lijevo liniju koju čine tri zvijezde Orionovog pojasa i pronaći ćete Sirius, udaljen svega 8 svjetlosnih godina. U teleskopu, Jupiter uvijek pokazuje zanimljive detalje, samo pazite da ga ne promatrate preko toplih krovova iznad kojih je zrak nestabilan i slika jako treperi!

Zimskim nebom definitivno dominira zviježđe Oriona. Oko 21-22h po našem vremenu teško je ne primjetiti sjajne zvijezde koje čine njegov karakterističan četverokutni oblik sa tri zvijezde u pojasu. Ispod pojasa, maglicu M42 možete dalekozorom vidjeti čak i iz najnapućenijih gradova, a golim okom će se lako vidjeti iz predgrađa i ruralnih područja.

Ova godina je definitivno godina zanimljivih kometa i počinje laganim predjelom u obliku kometa C/2012 K5 (LINEAR) koju možete vidjeti pred jutro čak i dalekozorom sa tamne lokacije. Komet obavezno pogledajte ovaj mjesec budući da je na vrhuncu sjaja. Pomognite si Comet Chasing kartom ili kartom sa Heavens Above. Komet C/2011 L4 (PANSTARRS) kojeg očekujemo da bude vidljiv golim okom u ožujku je trenutno vidljiv samo sa južne hemisfere i o njemu će se detaljnije čuti za koji mjesec. Na webu Comet Chasing možete skinuti karte neba za komete C/2012 V4 (SWAN) i C/2012 F6 (Lemmon) koji su ovaj mjesec vidljivi u teleskopima. Bacite oko na njih i pogledajte kako se razlikuju – koja je razlika u sjaju jezgre, da li je sjaj jako koncentriran u jednoj točki ili je raspršen? Možete li vidjeti rep ili samo komu?

Ako ćete promatrati C/2012 K5 teleskopom, preporučam da usput pogledate i neke od mnogih galaksija u Velikom Medvjedu. Ima ih jako puno – omiljen par u teleskopima su M81 i M82 jer su sjajni i lako vidljivi (iako ih nije lako pronaći na nebu!), ali kao što možete vidjeti na fotografiji tu su i druge galaksije, mnoge od kojih su u dohvatu teleskopa do 8″.

Zagriženi astronomi amateri godinu počinju smrzavanjem pod tamnim nebom u noći sa 2. na 3. siječnja kako bi promatrali Kvadrantide, meteorski roj koji u prosjeku ima do 40 meteora u jednom satu, ali maksimum je nepredvidiv i nerijetko iznenade i sa puno većom aktovnosti. Ipak, ove godine će za potpuni užitak smetati svjetlost Mjeseca, no bacite pogled jer je lako moguće da ćete vidjeti preko nekoliko sjajnih meteora u čertvrtak pred svitanje. Osobno, kvadrantidi su mi posebno dragi jer sam ih sa ekipom prvi pita promatra negdje 2000.-te godine. Tada smo još promatrali sa Japetića, bilo je vrlo hladno, barem -10, a zbog snijega nismo mogli doći do vrha i gledali smo ih iz kamenoloma. Tu noć smo imali upaljen radio i uzbudljivo slušali kako je HDZ po prvi puta izgubio na izborima..

Recommended Posts

2 Comments

  1. Uz svo dužno poštovanje prema gospodinu Gustavu Krenu koji valjda oduvijek piše rubriku Naše nebo u časpopisu Čovjek i svemir, upravo ovakve stvari kao što su opisi trenutno vidljivih kometa fale da bi rubrika bila zanimljiva i u toku s aktualnim događajima na zvjezdanom nebu. Bobo, bravo na članku i nadam se da ćeš uspjeti pratiti zadani tempo svaki mjesec.

    • Hvala Vedrane! Na žalost, ČiS izlazi kvartalno i ne može biti u toku sa aktualnim događanjima. Osim toga, ja si mogu priuštiti da budem neformalniji 😉


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.