Odmah da razjasnim – ovo je ozbiljan tekst. Niti je sprdanje sa ljudima koji viđaju “leteće tanjure” niti tvrdnja da su vanzemaljci među nama. Molim vas da s razumijevanjem pročitate tekst, bez obzira jeste li jedan od onih koji je vidio nešto neobjašnjivo ili ste jedan od onih kojima je sve to smiješno.

NLO, odnosno na engleskom UFO, nisu sinonim za vanzemaljce, inteligentne rase koje dolaze sa drugih zvjezdanih sustava. Dakle, netko tko je vidio NLO nipošto ne smije biti predmet sprdačine jer ta osoba jednostavno želi reći da je vidjela nešto što ne može identificirati ili objasniti. Ako ste jedna od tih osoba, nemojte se ustručavati pitati stručnjake – meteorologe, astronome, pilote i druge, jer svi će vam rado pomoći u identifikaciji. Vaša iskustva slobodno podijelite u komentarima ispod ovog teksta, ali uz uvjet da ste pročitali sve što je ovdje napisano.

I šalu na stranu – samo jedna pozitivna identifikacija vanzemaljskog života na Zemlji biti će dovoljna da cijeli svijet okrene naglavačke!

U 21. stoljeću mnoge stvari mogu se vidjeti na nebu koje se čine nestvarnima ili nelogičnima, no zapravo su zemaljskog podrijetla. Vaša očekivanja ili predrasude u tome igraju najveću ulogu. Ljudsko oko (točnije, ljudski um) lako je zavarati. Dovoljno je vidjeti razne optičke varke, efekt prividne veličine Mjeseca blizu horizonta, pa čak i činjenicu da ljudsko oko na rožnicu projicira izokrenutu sliku koju mozak kasnije ispravlja.

Usmeni izvještaj najmanje je vjerodostojan u izvještavanju NLO-a. Ako nemate pri ruci baš nikakvo sredstvo video ili fotografskog snimanja, pokušajte čim prije zapisati ono što ste vidjeli. Držite se činjenica, bez ikakvih procjena. Bilo kakve procjene odraz su vaših predrasuda i kao takve nisu vjerodostojne. Pokušajte čim točnije odrediti mjesto na kojem se nalazite i smjer u kojem ste vidjeli objekt, po mogućnosti u odnosu na neke lokalne orjentire – planine, stabla, zgrade, ceste i slično. Osim strana svijeta (sjever-jug-istok-zapad) pokušajte odrediti visinu. Ravno iznad vaše glave je zenit, 90°, na pola od toga je 45° – ispružite jednu ruku kako bi čim točnije odredili visinu nad horizontom dok vam je druga ruka usmjerena vodoravno.

Marko je ugledao NLO na 45 stupnjeva visine
Marko je ugledao NLO na visini od 45 stupnjeva i spremno prijavio uljeze.

U izvještajima raznih NLO-a koje sam čitao na forum.hr sve je puno predrasuda i pretpostavki. Mnoge od njih odnose se na udaljenost, veličinu, sjaj, brzinu i putanju viđenog objekta. Pisalo se o objektima veličine sto metara na visini od 1km koji su izgledali kao točkice, bešumnim i brzim letjelicama, a sve to su rezultati predrasuda, prijašnjih iskustava promatrača. Bešumna točkica može biti avion ili satelit koji zbog perspektive promatrača izgleda kao da prolazi jako nisko, no u stvari je stotinama kilometara udaljen, a možda je neki lampion u blizini…

Dakle, držite se činjenica. Evo primjer, potpuno izmišljen: – ugledao/la sam dva svijetleća objekta koja su se kretala iz smjera istoka prema jugozapadu. Izgledala su poput svjetlećih točkica, bez vidljivog oblika. Nakon desetak sekundi (obavezno provjerite vrijeme na satu!!!) razmak između njih se povećao. Nalazili su se na visini otprilike dvostruko većoj od zgrada iznad kojih sam ih vidio/la.

 

Osoba uvjerena da je vidjela vanzemaljce možda bi opisala nešto ovako: na udaljenosti od otprilike 3 kilometra od kojeg sam se nalazijo vidio sam dvije letijelice.sigurno nisu bili avijoni jer nije bilo zvuka,a niti jedan avjion ne leti tako nisko tolikom brzinom. Odijednom su se razdvojili ubrzanjem koje niti jedno živo biče ne bi moglo preživijeti!!!

Pravopisne greške obavezno ispravite, tako će vaš izvještaj djelovati ozbiljnije.

Mogući uzroci NLOa su sateliti. Mnogi od njih su vrlo sjajni. Međunarodna svemirska stanica jedan je od najsjajnijih objekata koji se mogu vidjeti na noćnom nebu. Nije rijetko vidjeti druge satelite. Neki od njih povremeno zabljesnu reflektirajući sunčevu svjetlost od svoje površine, poput Iridium satelita koji mogu biti vrlo sjajni. U orbiti oko Zemlje nalazi se mnogo svemirskog “smeća”. Među njima su odbačeni raketni stupnjevi, duguljasti cilindri koji rotiraju i tako mijenjaju sjaj. Neke od njih sam i sam snimio i zaista izgledaju neobično:

Nije neobično vidjeti ptice koje u lete u sumrak i reflektiraju svjetlost zalazećeg Sunca, kineske lampione koje ljudi puštaju u zrak… Mnogi avioni, naročito maleni dvosjedi te lovački vojni avioni u vježbi naglo mjenjaju smjer i čine se nestvarni, mjenjajući intenzitet osvjetljenja, obojanost, brzinu…raspitajte se je li takvih stvari bilo u vašoj blizini prije nego počnete vikati “to je vuk!”. Osobno sam svjedočio vježbi vojnih aviona u blizini Zadra. Izgledali su poput točkica koje mijenjaju boju i rade “nemoguće” akrobacije. Tek nakon dvije-tri minute do mene je došao zvuk pa sam shvatio da se radi o avionima. Bili su toliko daleko da se signalizacija na krilima aviona nije mogla razlučiti pa je izgledalo kao da mijenjaju boju, a u stvari radilo se o tome da sam vidio malo jedno, a malo drugo krilo aviona. Ovisno o smjeru kretanja, avioni zaista mogu djelovati čudno, poput ovo ga koji je slijetao (ili uzlijetao?) sa aerodroma kod Velike Gorice:

Na osmoj sekundi ovog videa možete vidjeti vrlo sjajan trag – veliki meteor, vatrena kugla, koji je izgorio iznad središnje Italije. Snimio sam ga sa Petrove gore, dobrih 360 km udaljenosti zračne linije (udaljenosti možete provjeriti ovdje). Iz moje perspektive izgledalo je kao da se nalazi tek iznad brda:

Vrlo česti uzrok prijave NLOa je planet Venera (hrvatski: “zvijezda” Danica), najsjajniji objekt na nebu nakon Sunca i Mjeseca. Moguće ju je vidjeti čak i po danu. Iako je statična, može djelovati kao da se lagano kreće. Uzrok tome može biti kretanje oblaka, ali i percepcija promatrača. Nerijetko se dešava da se promatraču čini da vidi gibanje kod neke zvijezde (i sâm sam to viđao!) koje zapravo ne postoji.

Video snimke najbolji su izvor informacija. Danas gotovo svaki mobitel ima dovoljno dobru kameru da može snimiti NLO u sumrak, pa čak i po noći. Da bi snimka bila vjerodostojna, treba se držati nekih smjernica:

  • Snimka mora biti statična. Kadrovi koji se tresu ne mogu se kvalitetno analizirati. Mali džepni stativi mogu se kupiti u svakoj foto-video prodavaonici i uvijek ih možete nositi sa sobom, a dovoljni su za nošenje male video kamere ili kompaktnog fotoaparata. Ako nemate stativ ili snimae mobilnim telefonom, oslonite se na zid, ogradu, rasvjetni stup ili drvo. Važno je da se na snimci vidi giba li se objekt ravnomjerno, nepravilno, ili se čini da lebdi.
  • Snimajte objekt dulje vrijeme kako bi se što bolje vidjela promjena. U gornjem videu aviona kod aerodroma, kadar je bio statičan, ali prerano sam usmjerio aparat (iPhone) prema Mjesecu i nije se vidjelo kako je objekt smanjio sjaj.
  • Nipošto nemojte zumirati! Mijenja se perspektiva, trese se kadar, a dodatni detalji se vjerojatno ionako neće vidjeti.
  • Nastojte u kadru uhvatiti neki statični objekt – pejzaž, drvo, zgradu, oblak – bilo što što bi moglo prikazati kako se objekt pomiče u odnosu na statične objekte.
  • Imajte spremnu originalnu snimku. Video i foto snimke lako je krivotvoriti. Važno je da original bude netaknut ako će ga netko tražiti radi analize. Bilo kakvu digitalnu manipulaciju lako je otkriti, osim ako niste zaista vrhunski majstor za obradu.

Da, u trenutcima kada ugledate nešto neobično, teško je ostati priseban. No jedino ako se držite navedenih smjernica moći ćete napraviti smisleni izvještaj ili video snimku. U protivnom, sve se svodi na anegdotu koju je mogla izreći kumica s placa, pa čak i ugledni ministar, no bez kvalitetnih dokaza ta anegdota ne može biti vjerodostojna. Tvrdnje da su na Zemlju došle visoke inteligencije iz dubokog svemira vrlo su ozbiljne – a takvi trebaju biti i dokazi o tome.

Vaša iskustva slobodno podijelite u komentarima ispod ovog teksta.

Recommended Posts

5 Comments

  1. Astro sto je ono svjetlece na zadnjem videu oko 22sek.,po sredini na desnu stranu u jednom djelicu sekunde svjetlost ide prema gore i brzo nestane,cudno malo da nestaje prema gore..

    • Hvala ti na komentaru. Radi se o bljesku satelita, odnosno refleksiji sunčeve svjetlosti. Zašto misliš da bi bilo čudno da “nestaje prema gore”? Kao i svi drugi objekti na noćnom nebu (zvijezde, Sunce, Mjesec, planeti…) tako i sateliti na nekom dijelu “izlaze”, a na rugom “zalaze”…

      • eto sad nije cudno,hvala na objasnjenju,jbga kuzin se ko mara u krivi:))

  2. tko je pisao ovaj text


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.