Ova godina stvarno vrvi kometima, a sada se bliži, nadamo se, spektakularan kraj sa kometom ISON. No da ISON ne bi nepravedno potpuno oteo pozornicu, treba spomenuti još dva kometa koji će krajem godine dostići sjaj od otprilike 7. magnitude što je tek neznatno ispod mogućnosti da ih ugledamo golim okom. Kometi koji dosegnu takav sjaj nisu česti i astronomi amateri ih rado promatraju i fotograiraju. Pravo je zadovoljstvo moći na nebu u istom razdoblju vidjeti dva takva kometa plus potencijalnog showmakera ISON-a.

Jedan od tih kometa je 2P/Encke kojem će biti najsjajniji krajem godine, a već od početka listopada moguće ga je vidjeti manjim teleskopima. Komet Encke ima kataloški broj 2P što znači da je drugi periodički komet ikada zabilježen. Izraz “periodički” odnosi se na komet koji kruži oko Sunca sa vremenom ophoda manjim od 200 godina. Možete li pogoditi koji je prvi komet na listi? 😎 Encke je zanimljiv jer ima najkraću orbitu od svih poznatih kometa – tek nešto više od 3 godine. Kometi ime obično dobiju po osobi koja ga otkrije, ali Encke je ime dobio po Johanu Franzu Enckeu koji mu je prvi itračunao orbitu dok je otkrivač bio Pierre Mechain, suradnik Charlesa Messiera.

Za vrijeme najvećeg sjaja kretati će se kroz zviježđa Djevice, prema Vagi i Škorpionu. Kartu sa trenutnom pozicijom kometa pogledajte na Heavens Above, a trenutne procjene sjaja možete vidjeti ovdje. Lijepo će se vidjeti dalekozorom, ali potrudite se otići negdje dalje od gradskih svjetala. Obratite pažnju na oblik repa, tijekom povijesti se više puta dešavalo da se razdvoji ili odlomi neki komad…

Drugi komet je novootkriveni C/2013 Lovejoy. Terry Lovejoy ga je otkrio za vikend 7.-8. rujna u vrijeme kada je moj teleskop bio usmjeren na sasvim drugu stranu 😥 Otkriven je u zviježđu Oriona te će u studenome biti na putanji između zviježđa Raka i Velikog Medvjeda. Terry Lovejoy australski je astronom amater kojem je ovo četvrti otkriveni komet. U studenome će također biti oko 7. magnitude i prema tome lako vidljiv dalekozorom. Evo i za njega karta na Heavens Above.

Komet Lovejoy tijekom studenog u 02h. Početkom prosinca treba ga promatrati kasnije pred jutro.
Komet Lovejoy tijekom studenog u 02h. Početkom prosinca treba ga promatrati kasnije pred jutro. Kliknite na ilustraciju za veću rezoluciju.

Inače, dva periodička kometa imaju hrvatska prezimena! To su 183P/Korlević-Jurić i 203P/Korlević, otkriveni 1999. i 2000. godine iz Višnjana. No ti kometi su vrlo udaljeni, u orbiti blizu Jupitera. U početku su smatrani asteroidima dok detaljnije snimke nisu pokazale malenu i slabašnu komu.

Za kraj ću se ipak vratiti ISON-u za kojega se nadamo da će početkom studenoga postati vidljiv golim okom. ISON naime ima paraboličku orbitu što znači da prvi puta prolazi unutarnjim Sunčevim sustavom i više se nikada neće vratiti. Budući da ga Sunce nikada nije grijalo teško je točno predvidjeti kako će se ponašati, no za sada je najbolja prognoza da bi nakon periheliona mogao razviti dugačak rep nalik na komet McNaught 2007. godine.

Komet ISON, snimljen 8.9.2013.
Komet ISON, snimljen 8.9.2013.

Gornja snimka je ISON izrezan i uvećan za 2x kako bi se malo bolje vidio. U trenutku snimanja bio je negdje 12. magnitude te nisko nad obzorom pred jutro. Snimio sam ga svojim Pentax 105 SDP apo refraktorom i SBIG STL-11000 CCD kamerom. Vrijeme ekspozicije je bilo 5 minuta. Izgled mu je prilično “školski” – koma postepeno i jednolično smanjuje sjaj prema repu. Za usporedbu, tu je snimka kometa LINEAR kojeg sam snimio istom opremom mjesec dana prije ISONa. LINEAR je tada bio sličnog sjaja kao ISON:

Komet C/2010 S1 LINEAR
Komet C/2010 S1 LINEAR

Uspoređujući ih, ISON ima dosta kompaktniju jezgu – nadajmo se da će preživjeti prolazak pokraj Sunca te da će internet i časopisi vrvjeti lijepim fotkama kometa! Za tu priliku budem napisao članak o fotkanju, a do tada – drž’te fige 😉

Recommended Posts

2 Comments

  1. […] Listopad je meni jedan od najdražigh mjeseci za astronomska promatranja. Nakon astronomskog sumraka koji počinje već oko 20h sredinom mjeseca, još uvijek se vidi ljetni Mliječni put dok pred jutro već moćemo uživati u veličanstvenom Orionu. Ipak, ovom listopadu biti će teško dočekat kraj jer svi očekujemo da komet ISON postane vidljiv u manjim instrumentima. Trenutni sjaj mu je oko 11-12 magnitude. Na jutarnjem nebu pronaći ćete ga u blizini Marsa s kojim trenutno dijeli društvo u zviježđu Lava. O ISONu, kao i kometima Encke i Lovejoy sam već pisao pa da se ne ponavljam, pročitajte članak. […]


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.