Croatia Full of Stars – izložba!

Čast mi je najaviti prvu izložbu projekta “Croatia Full of Stars”! U ugodnom ambijentu legendarnog gornjogradskog kafića “Pod starim krovovima” u Basaričekovoj ulici, poznatog svratišta “k Žnidaršiću” iz kultnog filma “Tko pjeva zlo ne misli” možete uživati u fotkama pejzaža hrvatskih otoka pod bogatim zvjezdanim nebom i Mliječnom stazom. Fotografije ste vjerojatno već vidjeli, ali sigurno će ih biti bolje pogledati uživo.

fb_coverVeći dio od tridesetak izloženih fotografija upravo su pejzažne fotke koje sam snimio prošlo ljeto sa kvarnerskih otoka, ali biti će prisutne i druge lokacije. Tu ih je i nekoliko koje snimljenih sa CCD kamerom kroz teleskop.

Otvorenje je u četvrtak u 19h, a čast mi je najaviti voditelja astronomske radio emisije “Andromeda”, g. Ante Radonića, koji će održati uvodnu riječ. Izložba će biti postavljena do 25. listopada.

Ovom izložbom i projektom #croatiafullofstars želim ukazati na gubitak ljepota zvjezdanog noćnog neba koje je od strane UNESCO-a proglašeno zaštićenom prirodnom baštinom. Mliječni put i brojne zvijezde još uvijek su dobro vidljivi s naše obale i otoka te su predmet divljenja i stranih i domaćih turista. Hrvatska, kao atraktivna turistička destinacija jedna je od rijetkih u Europi koja može posjetiteljima ponuditi “hotel sa milijun zvijezdica”. Beskrajno zvjezdano nebo ipak nas, uz Šimićevu “Opomenu”, upozorava na naše mjesto pod nebeskim svodom kojeg smo ispod blještećih neona i šarenih reklama tijekom posljednjih desetljeća očito zaboravili.

“Kamen s Mjeseca” na izložbi u Banja Luci

U Banja Luci je postavljena izložba gdje se može vidjeti kamen s Mjeseca. Radi se o originalnom segmentu mjesečevog tla, poklonu američkog predsjednika Richarda Nixona predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu i narodima Jugoslavije. Izložena je i zastava koju su astronauti nosili na Mjesec.

Kamen se prvi puta nalazi izvan Beograda, a izložen je u okviru izložbe “Povratak na Mjesec: Kratka istorija budućnosti”.

Izložba će biti otvorena do 27. svibnja.

Više pročitajte na webu Vijesti.ba.

kamen-mjesec-aa-700x402

European Space Expo u Zagrebu!

Putujuća izložba European Space Expo upravo se postavlja u Zagrebu! Od 12. do 20. lipnja svi građani će besplatno moći pogledati zanimljive prezentacije koje nam pokazuju predosti svemirskog programa u koji se i mi, kao članovi Europske Unije, možemo uključiti te od njega imati koristi.

Space_Expo_Zagreb

European Space Expo se postavlja na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu! Ljubaznošću Hrvoje Joe Topić.

Na brojnim multimedijskim prezentacijama posjetitelji mogu vidjeti kako nam svemirske tehnologije omogućuju navigaciju, praćenje klime na Zemlji (ali i drugim planetima!) te koji su problemi i specifičnosti ljudskog boravka u svemiru. Vrlo je interesantna radionica na kojoj mlade genracije mogu sami zamiještai sastojke i napraviti pravi maleni komet! Podsjetimo se, Europska Svemirska Agencija (ESA) trenutno ima aktivnu misiju Rosetta u orbiti oko kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko koja nam otkriva mnoge tajne ovih neobičnih objekata kod nas poznatih kao “zvijezda repatica” (pazite da ih ne pomiješate sa “zvijezdama padalicama” 😉 ).

Za škole, izložbu je moguće posjetiti organizirano od ponedjeljka 15. lipnja do petka 19. lipnja. Požurite rezervirati termine!

Space_Expo_Zagreb.2jpg

Predavanje na Fotooku

Ovu subotu, 21. rujna, fotoklub “Klik” iz Svete Nedelje organizira foto druženje pod nazivom Fotooko. Program počinje u 10 sati u dvorcu Kerestinec sa razim srednjevjekovnim kostimima, starim autima, a kasnije na redu su predavanja. Među mnogim zanimljivim temama (mokri kolodij, fotkanje vjenčanja, rasvjeta, videografija…) i ja ću održati jedno kratko predavanje o astrofotografiji. Osim savjeta koje već možete pročitati na mom webu (jednostavna astrofotografija 1 i 2), tu će biti i savjeti o fotkanju kometa ISON koji nam dolazi krajem godine, fotkanju metora, a moći ćete čuti na koji način i kojom opremom fotkaju zagriženi astrofotografi.

Za kotizaciju od 70kn dobijete majicu, ručak i sudjelovanje u fotonatječaju sa dobrim nagradama! Vidimo se! 😉

Kometi, kometi! (ISON, Encke & Lovejoy)

Ova godina stvarno vrvi kometima, a sada se bliži, nadamo se, spektakularan kraj sa kometom ISON. No da ISON ne bi nepravedno potpuno oteo pozornicu, treba spomenuti još dva kometa koji će krajem godine dostići sjaj od otprilike 7. magnitude što je tek neznatno ispod mogućnosti da ih ugledamo golim okom. Kometi koji dosegnu takav sjaj nisu česti i astronomi amateri ih rado promatraju i fotograiraju. Pravo je zadovoljstvo moći na nebu u istom razdoblju vidjeti dva takva kometa plus potencijalnog showmakera ISON-a.

Jedan od tih kometa je 2P/Encke kojem će biti najsjajniji krajem godine, a već od početka listopada moguće ga je vidjeti manjim teleskopima. Komet Encke ima kataloški broj 2P što znači da je drugi periodički komet ikada zabilježen. Izraz “periodički” odnosi se na komet koji kruži oko Sunca sa vremenom ophoda manjim od 200 godina. Možete li pogoditi koji je prvi komet na listi? 😎 Encke je zanimljiv jer ima najkraću orbitu od svih poznatih kometa – tek nešto više od 3 godine. Kometi ime obično dobiju po osobi koja ga otkrije, ali Encke je ime dobio po Johanu Franzu Enckeu koji mu je prvi itračunao orbitu dok je otkrivač bio Pierre Mechain, suradnik Charlesa Messiera.

Za vrijeme najvećeg sjaja kretati će se kroz zviježđa Djevice, prema Vagi i Škorpionu. Kartu sa trenutnom pozicijom kometa pogledajte na Heavens Above, a trenutne procjene sjaja možete vidjeti ovdje. Lijepo će se vidjeti dalekozorom, ali potrudite se otići negdje dalje od gradskih svjetala. Obratite pažnju na oblik repa, tijekom povijesti se više puta dešavalo da se razdvoji ili odlomi neki komad…

Drugi komet je novootkriveni C/2013 Lovejoy. Terry Lovejoy ga je otkrio za vikend 7.-8. rujna u vrijeme kada je moj teleskop bio usmjeren na sasvim drugu stranu 😥 Otkriven je u zviježđu Oriona te će u studenome biti na putanji između zviježđa Raka i Velikog Medvjeda. Terry Lovejoy australski je astronom amater kojem je ovo četvrti otkriveni komet. U studenome će također biti oko 7. magnitude i prema tome lako vidljiv dalekozorom. Evo i za njega karta na Heavens Above.

Komet Lovejoy tijekom studenog u 02h. Početkom prosinca treba ga promatrati kasnije pred jutro.

Komet Lovejoy tijekom studenog u 02h. Početkom prosinca treba ga promatrati kasnije pred jutro. Kliknite na ilustraciju za veću rezoluciju.

Inače, dva periodička kometa imaju hrvatska prezimena! To su 183P/Korlević-Jurić i 203P/Korlević, otkriveni 1999. i 2000. godine iz Višnjana. No ti kometi su vrlo udaljeni, u orbiti blizu Jupitera. U početku su smatrani asteroidima dok detaljnije snimke nisu pokazale malenu i slabašnu komu.

Za kraj ću se ipak vratiti ISON-u za kojega se nadamo da će početkom studenoga postati vidljiv golim okom. ISON naime ima paraboličku orbitu što znači da prvi puta prolazi unutarnjim Sunčevim sustavom i više se nikada neće vratiti. Budući da ga Sunce nikada nije grijalo teško je točno predvidjeti kako će se ponašati, no za sada je najbolja prognoza da bi nakon periheliona mogao razviti dugačak rep nalik na komet McNaught 2007. godine.

Komet ISON, snimljen 8.9.2013.

Komet ISON, snimljen 8.9.2013.

Gornja snimka je ISON izrezan i uvećan za 2x kako bi se malo bolje vidio. U trenutku snimanja bio je negdje 12. magnitude te nisko nad obzorom pred jutro. Snimio sam ga svojim Pentax 105 SDP apo refraktorom i SBIG STL-11000 CCD kamerom. Vrijeme ekspozicije je bilo 5 minuta. Izgled mu je prilično “školski” – koma postepeno i jednolično smanjuje sjaj prema repu. Za usporedbu, tu je snimka kometa LINEAR kojeg sam snimio istom opremom mjesec dana prije ISONa. LINEAR je tada bio sličnog sjaja kao ISON:

Komet C/2010 S1 LINEAR

Komet C/2010 S1 LINEAR

Uspoređujući ih, ISON ima dosta kompaktniju jezgu – nadajmo se da će preživjeti prolazak pokraj Sunca te da će internet i časopisi vrvjeti lijepim fotkama kometa! Za tu priliku budem napisao članak o fotkanju, a do tada – drž’te fige 😉

Komet C/2012 S1 (ISON) – novosti i predviđanja

23.prosinac 2013.: Svemirski teleskop Hubble snimio je 18 prosinca mjesto na kojem se trebao nalaziti ISON. Na žalost čak niti taj moćni teleskop nije uspio snimiti ništa. Izgleda da su ostaci kometa samo sitne čestice plina i prašine rasute velikom površinom duž originalne putanje te nije preživio niti jedan veći dio.

3. prosinac 2013.: Namjerno nisam pisao novosti dok situacija ne bude jasnija. Nedugo nakon prolaska kometa pokraj Sunca vidjelo se da je “nešto” izašlo na drugu stranu. Odmah su počele spekulacije da je to “nešto” dio preživjelog kometa. Čak se i sjaj počeo povećavati pa su neki proglasili ISONovo “uskrsnuće”, no prema onome što sam vidio do tada ipak mi se činilo da je to tek zadnji trzaj smrvljene jezgre. Zaista, sljedećih dana dobili smo definitivnu potvrdu – komet se raspao, putanju nastavlja samo oblak raspadnutog materijala.

Raspad ISON-a, snimka satelita SOHO

Raspad ISON-a, snimka satelita SOHO

Pitanje je hoće li se išta vidjeti sljedećih dana pred izlazak Sunca. Golim okom vjerojatno nećemo vidjeti ništa, možda dobijemo koju astrofotografiju ako će netko imati idealne uvjete (vrlo bistro nebo pred jutro). U svakom slučaju, bilo je vrlo zanimljivo promatrati razvoj situacije…od bombastičnih najava, preko slabašnog razvoja i na kraju dramatičnog povećanja sjaja i raspada kometa, imali smo pravi astronomski triller 😯  😆

28. studeni 2013.: Čini se da se komet raspao! Do SOHO web stranica je teško doći, no ova snimka pokazuje da je komet značajno smanjio sjaj, koma je izdužena i izgleda da je to to. Biti će zanimljivo vidjeti snimke satelita SDO koji također snima Sunce, ali ima znatno bolju rezoluciju od starog SOHOa.

20131128_1700_c2_512

28. studeni 2013.: Komet je trenutno u perihelionu, vrlo blizu Suncu. Magnituda mu je procijenjena na cca -1.5, što je nedovoljno sjajno da se vidi golim oko po danu. Može ga se pratiti na snimkama satelita SOHO. Bez obzira na neke informacije o raspadanju jezgre, čini se da se još uvijek “drži”, pa i mi držimo fige da izdrži 😆 Za nekoliko dana treba ga pokušati vidjeti prije izlaska Sunca.

EDIT: web stranice satelita SOHO su očito vrlo tražene i teško ih je učitati. Zato sam slobodan penijeti posljednju snimku koju sam uspio skinuti:

isonlatest

Ništa spektakulatno, viđao sam i sjajnije komete na SOHO snimkama. Ostaje za vidjeti hoće li ISON razviti značajniji rep nakon prolaska periheliona. Po mojem skromnom mišljenju, mogao bi…

20. studeni 2013.: Astronomi koji su snimili komet pomoću robotiziranog teleskopa TRAPPIST (TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope) na La Silla opservatoriju traže potvrdu novog naglog povećanja sjaja na mag. 4.0. Komet se sve više približava Suncu i sve ga je teže kvalitetno snimiti, a nama u Hrvatskoj vremenska prognoza na žalost još uvijek nije nakonjena 😥

15. studeni 2013.Spaceweather.com ima odličnu galeriju kometa, no još uvijek nije sigurno radi li se o raspadu kometa ili su se aktivirali neki novi dijelovi.

Copyright: Charles Coburn

Mark Kidger iz ESA centra u Madridu kaže da ga razvoj sjaja podjeća na komet C/1999 S4 LINEAR koji se raspao u kolovozu 2000. godine. Sjećam se da sam ga bio promatrao dalekozorom i glava kometa se vrlo brzo rastegnula i smanila sjaj. NASAina stranica o ISONu donosi najnoviju krivulju sjaja, ali kao i svugdje, sudbina je trenutno neizvjesna. Treba pričekati još koji dan i analizirati nove snimke. Na žalost kod nas su nepovoljni vremenski uvjeti i nećemo se tako skoro moći pridružiti promatranjima 😥  Za kraj, pročitajte nekoliko mogućih scenarija sudbine ISONa.

14. studeni 2013.: Nevjerojatno! Niti 24 sata nakon mog prijašnjeg komentara vidim izvještaje da je komet znatno povećao sjaj i odjednom je vidljiv golim okom, dakle mag. 6! Izvor: Bruce Gary – uzmite u obzir da animacija na njegovim stranicama ne prikazuje realno povećanje kome ISONa, to je rezultat različite obrade snimki. Bortle na Sky & Telescope webu također potvrđuje porast sjaja, sa informacijama da je komet vildjiv golim okom. Toni Scarmato pretpostavlja da je moguća fragmentacija jezgre kometa. U svakom slučaju, bez obzira raspada li se komet ili je to tek privremeni porast sjaja (što za komete nije neobično), biti će vrlo zanimljivo pratiti rasplet situacije.

Detalje donosi i članak na space.com!

14. studeni 2013.: komet ISON daleko je od predviđenog sjaja. Prognoze su postale puno konzervativnije i predviđa se da će doseći tek treću magnitudu – daleko od najavljivanog spektakularnog sjaja koji je trebao biti konkurencija mjesečini. Trenutno čak nije vidljiv golim okom – sjaj mu je negdje oko 8. magnitude što je vidljivo dalekozorom. ISON je vidljiv pred jutro u zviježđu Djevice, a oko 17. studenog biti će vrlo blizu Spice. na žalost, Mjesec će smetati i čak ako komet dosegne 6. magnitudu neće se moći vidjeti golim okom. Prema jednoj njemačkoj web stranici komet je naglo povećao sjaj, ali na linkovima koji su navedeni nema potvrde te izjave. Os rotacije kometa okrenuta je točno prema Suncu što znači da je suprotan pol u mraku i postoji mogućnost povećane aktivnosti u vrijeme periheliona kada ga napokon obasja Sunce. Ipak, komet je lijep fotografski objekt sa vidljiva dva repa.

NOVO (14. lipnja 2013.): Od početka ove godine do svibnja, komet ISON imao je konstatan sjaj, odnosno, sjaj mu se nije povećavao prema standardnim predviđanjima. S obzirom na nove podatke, u časopisu Sky & Telescope navodi se realniji scenarij – komet bi mogao biti vidljiv po danu, ali vrlo, vrlo kratko u vrijeme periheliona i to samo za iskusne astronome amatere. Nipošto neće biti spektakularan kao što se najavljivalo u nekim člancima, no o tome sam ovdje već izrazio svoju skepsu. Također, kao što sam već pisao, najavljuje se mogućnost dugačkog repa nakon prolaska pokraj Sunca te konačni raspad jezgre kometa.

Nevjerovatna je vijest koja se ovih dana vrti po astronomskim krugovima – novootkriveni komet C/2012 S1 (ISON – prema International Scientific Optical Network teleskopu promjera 0.4m u Rusiji uz pomoć kojega je otkriven) bi krajem 2013. godine mogao postati sjajan poput punog Mjeseca ili čak i više! Pun Mjesec dostiže magnitudu od otprilike -13 dok neka predviđanja kažu da bi ISON mogao doseći nevjerojatnih -16!

Komet C/2012 S2 (ISON) snimljen sa opservatorija Remanzacco

Ipak, ne valja raditi euforiju oko kometa i najavljivati nebeski spektakl. Naime, kometi su vrlo nepredvidljivi objekti i nikada se sa sigurnošću ne može reći kako će se ponašati kada dođu bliže Suncu. Mnogi citiraju David Levya, poznatog astronoma koji je otkrio komet Shoemaker-Levy 9 koji se zabio u Jupiter: “Kometi su kao mačke – imaju rep i uvijek rade ono što im se hoće.”

Do sada je u povijesti otkrića kometa bilo puno najava o sjajnim i spektakularnim kometima koji su kasnije potpuno razočarali. Najbolji primjer je komet Kohoutek – iako je bio vidljiv golim okom, nije dostigao sjaj koji se najavljivao u medijima (“komet stoljeća”). Naravno, najavu tog kometa popratila su i proročanstva o smaku svjeta i kolosalnim promjenama – takve stvari se ponavljaju i recikliraju sa svakim novim sjajnim kometom. Tako je bilo i sa Hale-Boppom, a valja se prisjetiti i nedavnog Elenina koji je trebao prouzročiti silne katastrofe, a jadnik se na kraju – raspao.

U tom kontekstu trebamo gledati i komet ISON. Putanja mu je jako izdužena, a perihelion (točka najbliža Suncu i mjesto gdje će mu sjaj biti najveći) je na udaljenosti od samo dva milijuna kilometara od površine Sunca. Sunce ima promjer od otprilike 1.4 milijuna kilometara, dakle u trenutku najvećeg sjaja, čak i ako bude sjajniji od punog Mjeseca, ISON nećemo moći vidjeti tijekom noći. istina je da Mjesec bez problema možemo promatrati po danu, ali ISON će biti na toliko maloj udaljenosti od Sunca da će biti praktički izgubljen u blještavilu. Ono što bi moglo biti spektakularno je njegov rep koji može biti vrlo dugačak i tako vidljiv u sumrak, kao što je bilo sa kometom McNaught za kratko vrijeme koje je proveo u blizini Sunca (ali puno većoj nego što će to biti slučaj sa ISON-om).

Komet McNaught kojeg sam snimio sa ZG zvjezdarnice

Komet ISON je najvjerovatnije “novi” komet koji potječe iz Oortovog oblaka i kao takav bi mogao imati snažne erupcije, ali to bi također moglo značiti da će se raspasti prije nego što se približi Suncu kao što se desilo sa Eleninom. Sa opservatorija Remanzacco su napravili odličan graf koji prikazuje predviđeni sjaj kometa ISON (crvena krivulja, skala lijevo) u usporedbi sa njegovom udaljenosti od Sunca (zelena krivulja, skala desno u stupnjevima):

Ovdje lako možemo vidjeti da će komet biti vidljiv golim okom na tamnom nebu možda nekoliko mjeseci, ali za najvećeg sjaja elongacija (udaljenost) od Sunca će mu biti vrlo malena.

Ovaj komet svakako valja pratiti. Biti će vrlo zanimljivo vidjeti kako će mu se ponašati sjaj, a čak i ako se krene raspadati to bi mogao biti jako lijep prizor. Ipak, prije njega treba promatrati komet C/2011 L4 (PANSTARRS) koji će definitivno biti vidljiv golim okom u ožujku 2013. Iako će se možda moći vidjeti i iz svjetlosno onečišćenih gradova, svakako preporučam da se oboružate dalekozorom i maknete od javne rasvjete negdje na brdo ili na selo.

I ako ste ikada sumnjali: ne, kometi ne uzrokuju prirodne katastrofe na Zemlji, a ISON će od našeg planeta proći na ugodnoj udaljenosti od 0.4 astronomske jedinice.