Prošle godine smo imali veliki spektakl s istovremenom opozicijom Marsa i potpunom pomrčinom Mjeseca. Evo nam se sprema još jedna potpuna pomrčina, ali ovaj put samo za hard core ljubitelje amaterske astronomije! Naime, pomrčinu ćemo moći vidjeti u ponedjeljak, 21. siječnja, tek u ranim jutarnjim satima pred svitanje.

Ulazak Mjeseca u zemljinu polusjenu počinje u 03:36 po lokalnom vremenu (vrijedi za Zagreb, u ostalim dijelovima Hrvatske razlike su tek nekoliko minuta), ali tek kasnije će se primjetiti zatamnjenje Mjeseca. Zemljina sjena počinje prekrivati Mjesec u 04:33 i tada možemo vidjeti rub sjene koji polako počinje nagrizati Mjesec.

Djelomična pomrčina Mjeseca, 7.8.2017.

Totalitet započinje tek u 05:41 – Mjesec će biti u smjeru zapada, na zalasku, i lagano se približavati horizontu. To znači da trebate pronaći pogled na horizont bez prepreka jer će se na početku totaliteta Mjesec nalaziti na samo 18° visine iznad obzora. Maksimum pomrčine je u 06:12, a tada će se Mjesec spustiti na 13°, dok je kraj u 06:43 i 8° visine. Mjesec zalazi u 07:38.

Ukupno trajanje totaliteta je oko 60 minuta i u cijelosti je vidljivo iz Hrvatske. Zapravo je jako zgodno da će se Mjesec nalaziti blizu obzora. Poznata je optička varka da nam Mjesec izgleda znatno veći kad se nalazi blizu horizonta (iako u stvarnosti nije), pa će doživljaj vizualno biti ljepši nego da je visoko na nebu. To je i dobra prilika za fotografe da uhvate pomračeni Mjesec uz nekakav pejzaž ili panoramu grada. Točnu poziciju Mjeseca za vrijeme pomrčine pogledajte na Mooncalc webu.

Sekvenca potpune pomrčine Mjeseca, 2009.

Informacije o fotografiranju pomrčine Mjeseca pogledajte u ovom članku.

Copy-paste novinarima i svima koji smatrate da vam je tekst bio dovoljno informativan, molim donirajte koju kunicu za trud 😉

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.