Najčešće pitanje početnika u praktičnoj astronomiji je, uz odabir teleskopa, “kako mogu fotografirati zvijezde”. Teleskopi sa motoriziranim praćenjem gibanja nebeskog svoda su skupi te nerijetko izvor frustracija zbog njihove složenosti. Fotografiranje kroz teleskop uz specijaliziranu opremu zahtjeva napredno znanje da bi se dobili kvalitetni rezultati. Ipak, zvjezdano nebo može se fotografirati bez teleskopa, digitalnim fotoaparatom uz pomoć jednostavne montaže koju svatko može napraviti u kućnoj radinosti. Takva montaža poznata je pod nazivom “barndoor” ili “scotch” montaža koju je osmislio škot George Haig. U Hrvatskoj ju nazivamo “tangentna” jer njeno gibanje opisuje tangentu kružnice, ali uglavnom se držimo naziva barndoor. Komercijalne montaže ovakvog tipa (Sky-Watcher Star Adventurer, Astrotrac, Vixen Polarie i druge) prodaju se za nekoliko stotina EUR dok barndoor možete napraviti za manje od 100kn. Zgodna i ne preskupa montaža je Omegon MiniTrack LX2, ali ipak je gušt fotkati s nečim napravljenim vlastitim snagama.

Moja barndoor montaža

Princip rada montaže je jednostavan – dvije drvene ploče spojene su šarkom čiju je os potrebno usmjeriti prema zvijezdi Sjevernjači. Okretanjem vijka u smjeru suprotnom kazaljke na satu pomiče se gornja ploča na kojoj je smješten fotoaparat i tako se prati gibanje zvijezda oko sjevernog nebeskog pola. Zvijezde na fotografiji ostaju točkice te je moguće snimati fotografije ekspozicije 7 do 10 minuta, ovisno o žarišnoj duljini objektiva kojim se snima. Međutim, ekspozicije 1-3 minute su sasvim dovoljne za kvalitetne astrofotografije.

Ekspozicija od dvije minute sa i bez barndoor montaže. Maglica Sjeverna Amerika snimljena sa Sljemena. Nikon D5100 i 50 mm objektiv.

Ovaj tip montaže je najjednostavniji za izraditi i predviđen je za upotrebu sa čvrstim fotografskim tronošcem. Potrebne su dvije fotografske glave – barndoor montaža postavlja se na onu koja se nalazi na tronošcu, a druga ide na gornji dio barndoor montaže te služi za usmjeravanje fotoaparata prema zvijezdama.

Za izradu montaže potrebno je sljedeće:

  • 2x drvene ploče (šperploče) dimenzija otprilike 10×25 cm
  • 1x šarka s odgovarajućim vijcima s ravnom glavom
  • 1x što duži M6 vijak (5-6 cm) sa slijepom maticom i T-maticom
  • 1x M5 vijak sa maticom
  • široke M5 i M6 podložne pločice i matice
  • 1x vijak s 3/8″ (colnim) navojem za fotografsku glavu (imaju ih Vijci Kranjec)
  • plastična slamka za sok (crvena!)
  • gumica za domaćinstvo
  • 1x čvrsti jogurt od 500g 🙂

Od alata treba vam samo bušilica i odvijači – ja sam se odlučio za vijke sa križnom glavom. Dvije drvene ploče potrebno je spojiti šarkom. Jednu ploču treba probušiti po sredini na udaljenosti od točno 229 mm od središta osovine šarke. Sadržaj jogurta je dobar za kvalitetnu probavu, ali za barndoor je potreban njegov poklopac. Kroz sredinu pokopca treba progurati M6 vijak te ga učvrstiti maticom i podložnom pločicom. Poklopac jogurta služiti će za precizno okretanje M6 vijka. Na to mjesto treba staviti M6 T-maticu kroz koju ide M6 vijak. Slijepa matica na vrhu vijka zaštititi će gornju drvenu ploču od oštećenja. Poklopac sa vijkom treba neprekidno okretati jedan puni krug u jednoj minuti i tako će se postići gibanje koje odgovara rotaciji zvijezda na nebu. Za preciznije okretanje, na poklopcu sam ucrtao deblje linije koje pokazuju intervale od 15 sekundi, a između njih tanje linije za intervale od 5 sekundi.

Barndoor montaža

Na ploči kroz koji ste provukli M6 vijak napravite još jednu rupu, bliže osovini šarke, gdje će se nalaziti M5 vijak. Taj vijak koristiti će za učvršćivanje odvojive pločice fotografske glave stativa na montažu. Pločica na sebi mora imati rupu kroz koju treba proći vijak. Kada se provuče kroz pločicu fotostativa i drvenu ploču, vijak treba učvrstiti maticom da čvrsto drži montažu na stativu. Ovaj korak po mogućnosti obavite kod kuće prije odlaska na fotografiranje zvijezda.

Na drugoj (gornjoj) drvenoj ploči probušite rupu za vijak 3/8″ navoja. Udaljenost od šarke neka bude malo veća od M5 vijka da im se glave ne bi sudarale. Rupa za 3/8″ vijak neka bude uža od promjera vijka kako bi se navoj mogao na silu urezati u drvo. Pazite da vijak bude odgovarajuće duljine – dovoljno dugačak da prihvati fotografsku glavu s druge strane, ali dovoljno kratak da se glava može priljubiti uz površinu drvene ploče. Ja sam koristio šperploču debljine 12mm i 3/8″ vijak duljine 25mm. Rastezljiva gumica za domaćinstvo držati će dvije daske zajedno da se ne rastvore tijekom transporta i postavljanja opreme.

Snalažljiviji samograditelji moći će osmisliti verziju montaže koja koristi samo jednu glavu fotostativa – montaža se može napraviti na drvenoj konstrukciji pod kutem koji odgovara geografskoj širini mjesta fotografiranja čime će biti paralelna sa zemljinom osi i usmjerena prema Sjevernjači. Barndoor je moguće i motorizirati – odgovarajućim elektromotorima može se eliminirati potreba za ručnim okretanjem vijka.

Prije početka fotografiranja osovinu šarke treba pažljivo usmjeriti prema Sjevernjači. Sjevernjaču je lako naciljati gledajući kroz plastičnu slamku za sokove zalijepljenu paralelno sa šarkom. Po potrebi osvijetlite slamku tako da Sjevernjaču namjestite točno u njenu sredinu. Crvena boja slamke pomoći će vam da ne izgubite noćni vid.

Za početak preporučam ekspozicije od 2 minute na ISO 1600. Objektiv zatvorite na f/5.6 da zvijezde budu oštre do ruba. Po mogućnosti koristite digitalne refleksne fotoaparate (DSLR) jer nude bolju kvalitetu fotografija od kompaktnih digitalaca. Na prvim pokušajima objektiv neka bude žarišne duljine do 50mm. Naravno, fotografije je potrebno snimati sa tamnog mjesta bez svjetlosnog onečišćenja grada, inače vam niti najbolja oprema neće pomoći da snimite Mliječni put i maglice. Uz ovakvu montažu i malo truda i vi ćete moći snimiti prekrasne vedute zvjezdanog neba!

Recommended Posts

2 Comments

  1. Koliko me kompleksne montaze i postupci trjeraju od astro fotografije, toliko me ovakvi jednostavni projekti privlace istoj. Odlican clanak 5+. Hvala Bobo!

    • Thanks! Pa evo ako sam ja mogao složit, možeš i ti 😉


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.