Uskoro će se iz Hrvatske moći vidjeti zanimljiva pojava – tranzit Merkura preko Sunca. Iako planeti Sunčevog sustava kruže oko Sunca otprilike u istoj ravnini, orbite su im ipak malo nagnute. Zbog toga unutarnji planetu, Merkur i Venera, obično prolaze malo ispod ili iznad sunčevog diska. I dok su tranziti Venere su prilično rijetki, tek po dva puta svakih stotinjak godina, tranziti Merkura su ipak češći jer se Merkur nalazi bliže Suncu. U jednom stoljeću bude 13 ili 14 tranzita Merkura. Prethodni tranzit je bio 2016., no do sljedećeg ćemo se načekati jer će biti tek 2032. godine.

Tranziti Merkura su vidljivi samo kad je Zemlja poravnata sa silaznim ili uzlaznim čvorom Merkura, tj. kad Merkur prelazi s južne strane ekliptike na sjevernu (uzlazni čvor), odnosno sa sjeverne na južnu (silazni čvor). To se kod Merkura događa u svibnju (silazni) i studenome (uzlazni).

Tranzit Merkura, 9. 5. 2016.

Iz Hrvatske će se 11. studenog vidjeti samo početak tranzita. Kad Merkur dođe otprilike do sredine sunčevog diska, Sunce će početi zalaziti. Tranzit počinje u 13:35, a Sunce zalazi u 16:28 po lokalnom vremenu (vrijedi za Zagreb).

Za promatranje tranzita obavezno će vam trebati teleskop jer je Merkur vrlo malen, tako da ga se neće moći uočiti prostim okom ili dvogledom. Prilikom promatranja, obavezno je potrebno koristiti kvalitetan filter za Sunce! Sunce se ni u kom slučaju ne smije gledati teleskopom bez zaštitnog filtera jer je intenzitet toliki da izaziva trenutno slijepilo! Filter obavezno mora biti kupljen u specijaliziranoj trgovini, nipošto se nemojte igrati bilo kakvom improvizacijom! Nikakve maske za varenje, neutralni filteri, ne isplati se riskirati jer pravi filteri za opažanje Sunca nisu skupi i lako ih je nabaviti, bilo da se radi o popularnoj Baader foliji ili staklenim filterima. U Hrvatskoj se filteri mogu kupiti u Teleskop centru te OI Optimusu. Filteri za Sunce se postavljaju isključivo ispred objektiva, prije nego što svjetlo prođe kroz leću ili zrcalo.

Tranzit Venere preko Sunca. Pentax 105 SDP + Canon 7D.

Za fotografiranje događaja će vam također biti potreban filter. Fotografirati se može bilo kojim aparatom, pa i mobitelom, ali najbolje će biti napraviti fotografiju aparatom sa izmjenjivim objektivima u primarnom fokusu teleskopa. Za povećanje žarišne duljine, a time i slike na aparatu, iskoristite barlow leću. Prilikom fotografiranja obavezno koristite “mirror lock up” opciju ako fotkate DSLR aparatima. Udarac zrcala na refleksnim aparatima zatresti će teleskop i aparat, pa će slika biti mutna. Upotrijebite i odgodu okidanja od nekoliko sekundi, iz istog razloga. Po mogućnosti koristite daljinski/žičani okidač, a obavezno okinite nekoliko uzastopnih fotki da kasnije odaberete najoštriju.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.