Ovih dana nakon zalaska Sunca dok ste sa posla klipsali kući  😆 sigurno ste u smjeru zalaksa Sunca vidjeli jednu sjajnu “zvijezdu”. To je Venera, kod nas popularno poznata i kao “zvijezda Danica” jer se vidi dok je zapravo još dan. Pažljiviji promatrači su visoko na nebu i lijevo od Venere vidjeti još jednu “zvijezdu” koja se pojavljuje u sumrak – Jupiter, najveći od svih planeta.

Sljedećih mjesec dana biti će još zanimljivije gledati događaje na nebu. Naime Venera i Jupiter prividno se približavaju jedno drugom sve do 12. i 13. ožujka kada će međusobno biti udaljeni tek tri stupnja. To će biti fantastičan prizor jer se radi o dva najsjajnija objekta na nebu nakon Sunca i Mjeseca. Činjenica da su vidljivi već u sumrak na tamnoplavom, ponekad i malo ljubičastom nebu biti će odlična prilika za dobre i jednostavne astrofotografije ova dva planeta uz neki zanimljivi pejzaž ili gradske vedute.

Ipak udaljenost od tri stupnja i nije toliko malena – to je šest promjera punog Mjeseca. Isti raspon na nebu ima i naša najbliža velika galaksija koja se nalazi u zviježđu Andromede, nedaleko od mjesta konjunkcije Venere i Jupitera. Na žalost golim okom ne možemo vidjeti njenu cijelu površinu čak niti na najtamijem noćnom nebu i zato će nam ova dva planeta pomoći da vidimo koliko je ta galaksija zapravo velika – naročito kad uzmemo u obzir da je od nas udaljena više od dva milijuna svjetlosnih godina!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.