Supernova u galaksiji M82

Uzbudljiva vijest! U galaksiji Messier 82 pojavila se supernova! M 82 je sjajna galaksija u zviježđu Velikog medvjeda. Amateri astronomi često ju promatraju zbog zanimljivog oblika i nekih detalja koji se mogu nazirati. Vidi se već i dalekozorom, a uz pomoć teleskopa je prekrasna u kombinaciji sa obližnjom galaksijom M81 budući da obje stanu u vidno polje na manjim povećanjima. Obje se nalaze u susjedstvu Mliječnog puta, udaljene oko 11 milijuna svjetlosnih godina.

Messier 82, skica Vedrana Vrhovca kroz 8″ reflektor

Supernova je dakle eksplodirala prije 11 milijuna godina, ali njena svjetlost tek sada dolazi do Zemlje. Sa magnitudom 11, ovo je jedna od najsjajnijih supernova u posljednje vrijeme. Sjajnija je bila tek SN 1993J (1993 označava godinu otkrića) i to, zanimljivo, u susjednoj galaksiji M81, te naravno poznata SN 1987A u Velikom magellanovom oblaku, satelitskoj galaksiji Mliječnog puta. Magnituda 11 dovoljno je sjajna da se može uočiti manjim amaterskim teleskopom promjera 4″ (100mm) sa tamnog neba. Iz grada ipak preporučam  teleskope većih promjera, od 6″ (150mm) na više.

Messier 82
Pozicija galaksije M82 na noćnom nebu u 20h po lokalnom vremenu.

Za pronaći galaksije M81 i M82 će vam trebati malo truda jer se nalaze na dijelu neba gdje nema sjajnih zvijezda koje bi mogle služiti za star-hoppinjg. Kao pokazivače možete koristiti zvijezde Phad i Dubhe te produžiti teleskop u tom smjeru za jednu duljinu njihove međusobne udaljenosti. U tom području pokušajte identificirati trokut zvijezda “iznad” pozicije M81 i M82 (u tražilu će slika biti okrenuta!) koji svojim šiljastim kutem otprilike pokazuje prema galaksijama.

M81-starhop
Karta neba za identifikaciju pozicije M81 i M82

Galaksije ne bi trebao biti problem identificirati, no iz grada će se sigurno činiti bljedunjave. Odaberite večer kada je nebo bistro i pričekajte da vam se oči dovoljno naviknu na tamu. nastojte da u blizini nema rasvjete koja vam direktno tuče u oči – ako treba, prekrijte glavu ručnikom ili barem imajte stalno zatvoreno oko s kojim gledate u okular dok ga ne koristite za promatranje.

M81-82
Galaksije NGC 2976, M81, M82 i NGC 3077

Oko M81 i M82 nalaze se još dvije galaksije, NGC 2976 (na fotografiji gore lijevo) i NGC 3077 (dolje u sredini), 10. magnitude. Dovoljno su sjajne za manje amaterske teleksope, pa ako imate vedro, bistro nebo, nemojte ih preskočiti! Sličan prizor vjerojatno promatraju neke civilizacije u tim galaksijama, no sigurno se nitko od njih ne sjeća supernove koja je eksplodirala prije 11 milijuna godina…

Više informacija pročitajte na web stranicama Astronomy i Sky & Telescope.

Supernova u galaksiji M82. Snimili L. Elenin i I. Molotov
Supernova u galaksiji M82. Snimili L. Elenin i I. Molotov

 

C/2012 X1 LINEAR naglo povećao sjaj!

28.10.2013. – Komet polako povećava sjaj i veličinu kome. Spacewather.com piše da se veličina kome povećava za 30″ dnevno što na odaljenosti od 2.95 AJ odgovara brzini od 65.000 km dnevno, odnosno 1 km/s. Odličnu fotku napravio je moj imenjak Astrobob te mu je procijenio sjaj na mag 7.5. Fotografija Damiana Peacha pokazuje komu veličine 5.3′ (promjer Mjeseca je prividnih 30′)  Izgled općenito podsjeća upravo na komet Holmes!

Nedavno sam pisao o kometima koji će krajem ove godine biti vrlo sjajni, a sada im se na sceni pridružio još jedan, C/2012 X1 kojem je 20. listopada zabilježen porast sjaja na čak mag. 8.5. Do tada, komet je jedva bio vidljiv amaterskom opremom. Točnije, mjerenja pokazuju sjaj od maksimalnih mag. 16 i nakon toga gotovo da ga nitko nije snimao.

2012X1-mag
Copyright: aerith.net

Sa opservatorija Remanzacco napravili su odličnu snimku kometa koji podsjeća na komet Holmes 2007. godine. Ovdje je još jedna snimka kometa napravljena apo refraktorom i Canonom 550D. Komet se trenutno nalazi u zviježđu Berenikine kose, a izlazi tek nakon 5h ujutro. Astronomski mrak traje do cca 5:45 pa će biti teško uočiti ovaj objekt osim na vrlo tamnom nebu. Trenutno niti Mjesec ne surađuje pa je najbolje pričekati početak studenog. Biti će jako zanimljivo pratiti kako će se razvijati sjaj LINEARa – komet Holmes je 2007. godine razvio komu promjera većeg od Sunca!

Ovakvi događaji nisu česti, ali sasvim normalni za komete. Uzrok povećanju sjaja može biti udar manjeg tijela ili odlamanje komada sa površine. Budući da kometi zbog utjecaja Sunca konstantno gube materijal na površini se ponekad razotkriju nova područja sa friškim materijalom.

Ako bude novosti o LINEARu, biti će navedene ovdje :paint:

Meteorit iznad Rusije!

18/2/2013Pronađeni su prvi fragmenti u jezeru Čerbakul. Meteoriti su klasični hondrit, kameni meteorit koji spada pod najčešći tip meteorita pronađenih na Zemlji. Istog tipa je i križevački meteorit pronađen prije dvije godine. Meteorit će najvjerojatnije dobiti ime po jezeru gdje su pronađeni fragmenti. RIA Novosti javljaju da se objekt raspao na sedam većih dijelova, jedan od kojih je probio led na jezeru Čerbakul. Baš oko te rupe su pronađeni prvi komadi meteorita koji će ubrzo biti poslani na detaljnu analizu.

Usput, pogledajte web stranicu sa svim do sada prikupljenim video snimkama bolida i udarnog vala.

UPDATE: prvi službeni izvještaji govore da je objekt imao promjer 15m, težine 7000t i ušao u atmosferu brzinom od 18 km/s i kutem od samo 20°. Potpuno se raspao na visini od dvadesetak kilometara. Materijalna šteta je velika s više stotina ozlieđenih, međutim niti jedna osoba nije direktno pogođena komadima meteorita. Štetu je najviše uzrokovao udarni zvučni val od raspada objekta. Za sada još nema informacija o pronađenim fragmentima. Izjave o ruskim raketama, američkim vojnim pokusima i novim prijetećim objektima čista su laž sa ciljem provociranja javnosti, stvaranja panike i medijske pozornosti.

Danas oko 3:30 UT (9:30 po tamošnjem lokalnom vremenu) u regiji kod Urala u Rusiji, blizu grada Čeljabinska, očevici su vidjeli trag na nebu koji je ubrzo postao sjajan poput dnevnog Sunca – objekt iz svemira uletio je u atmosferu i raspao se na komade visoko u atmosferi. Ubrzo zatim mogle su se čuti snažne eksplozije uzrokovane udarnim valom i raspadom objekta, zbog kojih su mnogi prozori popucali. Pogledajte i poslušajte snimku, ja sam se doslovno naježio:

Prema prvim izvještajima, između 100 i 400 ljudi je ozlieđeno, najviše zbog posjekotina od popucalog stakla. Još se ne zna eventualno mjesto pada ostataka objekta, no bilo je mnogo očevidaca i snimki pa je izvjesno da će uskoro biti detalja.

Ovaj objekt nije povezan sa današnjim prolaskom asteroida 2012 DA14! Preveliki je vremenski razmak i dolaze iz potpuno različitih smjerova. Neki izvještaji govore da su današnji asteroid presrele ruske vojne rakete – nemoguće, budući da je taj objekt uletio u atmosferu brzinom od najmanje 20 km/s (da, kilometara u sekundi). Ni najbrže rakete to ne mogu presresti.

Budući da izvještaji i snimke još stižu, preporučam da pratite blog Bad Astronomy sa najnovijim provjerenim informacijama, a ja ću se također truditi pravovremeno izvještavati. U svakom slučaju, nikakve nadolazeće opasnosti nema. Po nekoj mojoj vrlo gruboj procjeni, objekt se raspao na visinama od 10-30 kilometara, a veličina mu je možda mogla biti ne više od 5-10 metara – to će se točno znati tek nakon što se pronađu i analiziraju uzorci koji su došli do tla.

Zanimljivo je da ovaj pad dolazi gotovo točno na 66. obljetnicu pada Sikhote-Alin meteorita, također u Rusiji (12.2.1947.).

Jupiter ostao bez ekvatorijalnog pojasa!

Izgleda da se najzanimljivije stvari na Jupiteru dešavaju kada nitko ne gleda! Naime, dok je bio sakriven iza Sunca, Jupiter je “izgubio” južni ekvatorijalni pojas! Nevjerojatno ali istinito – do sada smo tome bili svjedoci dva puta, 1973. i 1991. godine. Nije potpuno jasno na koji način se to dogodilo, no pretpostavka je da su bijeli oblaci prekrili pogled na tamnije, unutarnje slojeve Jupitera.

U sljedećim mjesecima možemo očekivati pojavu bijele pjege koja će se “razvući” i stvoriti novi južni ekvatorijalni pojas. U međuvremenu, izvucite svoje teleskope i pogledajte kako usamljeno izgleda Jupiterova crvena pjega bez svog pojasa!

AstroPhoto Insight novi broj (01/2008)

Novi broj online časopisa AstroPhoto Insight donosi mnoge zanimljive tekstove. Tu je recenzija najnovijeg Canonovog DSLR-a, Canon 40D, tekst o snimanju kometa Holmes, izvadak iz najnovije knjige o DSLR astrofotografiji autora Michaela Covingtona, a meni najinteresantniji članci se odnose na digitalnu obradu snimke Mjeseca web kamerom i osnovama autoguidinga. Ovaj puta uz časopis dolazi još jedno dodatno izdanje koje se bavi astronomskim hardverom – tu se mogu pronaći recenzije nekoliko CCD kamera, te usporedba DSLR i CCD astrofotografije. Ipak, ovo izdanje nije besplatno, ali dobra vijest je da sami možete upisati cijenu koju želite platiti! Nažalost, zbog isteka moje kreditne kartice nisam bio u mogućnosti donirati $$$ Paypalom tako da vam ne mogu reći ništa konkretno, no siguran sam da se isplati donirati par dolara za tolike korisne informacije.

Messenger stigao do Merkura

Trideset godina nakon što je Mariner 10 treći i zadnji puta prošao pokraj Merkura, do najbližeg planeta Suncu napokon je stigla letjelica Messenger. Prve fotografije pokazuju stranu Merkura koju Mariner 10 tada nije uspio snimiti. Iako su fotografije odlične kvalitete, podsjećaju nas da se čovječanstvo ipak još uvijek nalazi na samom početku “svemirske ere”. Merkur je jedan od planeta poznat od davnina, a tek sada ga (podsjećam, trenutno je 2008. godina) vidimo u potpunosti. Više o ovom preletu pročitajte na službenim stranicama.

Ovih dana Merkur se može vidjeti golim okom. Najmanji planet Sunčevog sustava je toliko blizu Suncu da ga rijetko kada viđamo na noćnom nebu. Ako je vedro, možete ga vidjeti nisko nad horizontom 45-60 minuta nakon zalaska Sunca. Trenutna magnituda mu je -0.7.