Uzbudljiva vijest! U galaksiji Messier 82 pojavila se supernova! M 82 je sjajna galaksija u zviježđu Velikog medvjeda. Amateri astronomi često ju promatraju zbog zanimljivog oblika i nekih detalja koji se mogu nazirati. Vidi se već i dalekozorom, a uz pomoć teleskopa je prekrasna u kombinaciji sa obližnjom galaksijom M81 budući da obje stanu u vidno polje na manjim povećanjima. Obje se nalaze u susjedstvu Mliječnog puta, udaljene oko 11 milijuna svjetlosnih godina.

Messier 82, skica Vedrana Vrhovca kroz 8″ reflektor

Supernova je dakle eksplodirala prije 11 milijuna godina, ali njena svjetlost tek sada dolazi do Zemlje. Sa magnitudom 11, ovo je jedna od najsjajnijih supernova u posljednje vrijeme. Sjajnija je bila tek SN 1993J (1993 označava godinu otkrića) i to, zanimljivo, u susjednoj galaksiji M81, te naravno poznata SN 1987A u Velikom magellanovom oblaku, satelitskoj galaksiji Mliječnog puta. Magnituda 11 dovoljno je sjajna da se može uočiti manjim amaterskim teleskopom promjera 4″ (100mm) sa tamnog neba. Iz grada ipak preporučam  teleskope većih promjera, od 6″ (150mm) na više.

Messier 82
Pozicija galaksije M82 na noćnom nebu u 20h po lokalnom vremenu.

Za pronaći galaksije M81 i M82 će vam trebati malo truda jer se nalaze na dijelu neba gdje nema sjajnih zvijezda koje bi mogle služiti za star-hoppinjg. Kao pokazivače možete koristiti zvijezde Phad i Dubhe te produžiti teleskop u tom smjeru za jednu duljinu njihove međusobne udaljenosti. U tom području pokušajte identificirati trokut zvijezda “iznad” pozicije M81 i M82 (u tražilu će slika biti okrenuta!) koji svojim šiljastim kutem otprilike pokazuje prema galaksijama.

M81-starhop
Karta neba za identifikaciju pozicije M81 i M82

Galaksije ne bi trebao biti problem identificirati, no iz grada će se sigurno činiti bljedunjave. Odaberite večer kada je nebo bistro i pričekajte da vam se oči dovoljno naviknu na tamu. nastojte da u blizini nema rasvjete koja vam direktno tuče u oči – ako treba, prekrijte glavu ručnikom ili barem imajte stalno zatvoreno oko s kojim gledate u okular dok ga ne koristite za promatranje.

M81-82
Galaksije NGC 2976, M81, M82 i NGC 3077

Oko M81 i M82 nalaze se još dvije galaksije, NGC 2976 (na fotografiji gore lijevo) i NGC 3077 (dolje u sredini), 10. magnitude. Dovoljno su sjajne za manje amaterske teleksope, pa ako imate vedro, bistro nebo, nemojte ih preskočiti! Sličan prizor vjerojatno promatraju neke civilizacije u tim galaksijama, no sigurno se nitko od njih ne sjeća supernove koja je eksplodirala prije 11 milijuna godina…

Više informacija pročitajte na web stranicama Astronomy i Sky & Telescope.

Supernova u galaksiji M82. Snimili L. Elenin i I. Molotov
Supernova u galaksiji M82. Snimili L. Elenin i I. Molotov

 

Recommended Posts

2 Comments

  1. Zaboravio si SN 2011fe u M101, magnituda 9.9 🙂

    • Hvala na infu! Nadam se da će prestići tu magnitudu 😉


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.