O ne, još jedna apokaliptična najava…zaista mi nije jasno kako ljudima ne dosadi konstantno najavljivati smakove svijeta i prirodne katastrofe koje bi trebali uzrokovati neki obični astronomski fenomeni. Ovaj puta na tapeti je naš vjerni pratilac Mjesec koji će 19.3. našoj Zemlji biti bliže nego ikada u zadnjih 18 godina. Naime, približiti će nam se na “svega” 356.577 kilometara.

I to ne bi bio nikakav problem za svekoliko pučanstvo da se nije javio neki astrolog koji tvrdi da će tada biti izuzetno puno potresa i prirodnih katastrofa. Doduše, zaista je logično razmišljati da će Mjesec u perigeju (točki najbližoj Zemlji) imati veći gravitacijski utjecaj na našu majčicu, ali taj efekt je zapravo zanemariv. Točnije, znanstvenici su izmjerili povećanje potresa i vulkanizma za vrijeme mjesečevog perigeja, ali efekt je manji od 1% iako bi po nekim računicama trebao biti i veći.

Zapravo, sad kad malo razmislim, točno znam koji je razlog tih apokaliptičnih najava. Blagoglagoljivi kvazi-stručnjaci računaju na to da nitko od njihovih čitatelja neće ići provjeravati informacije koje prezentiraju u svojim tekstovima, a koje na prvi pogled djeluju logično postavljene. Takav tekst zapeti će za oko nekom novinaru željnom senzacije i eto ti sljedećeg jutra naslovnice u novinama tipa “24 sata” ili možda lokalnoj radio stanici. Konzumenti takvih medija nakon 2 minute potrošene za tu “vijest” uzet će ju zdravo za gotovo i neće im pasti na pamet (zbog neznanja, nedostatka volje, vremena, itd.) dalje provjeravati istinitost tvrdnje. I eto pet minuta slave za onoga tko se sjetio proširiti vijest svijetom…

Srećom, iole zainteresirani čitatelj prosječne inteligencije će:

  1. igonorirati glupost
  2. provjeriti istinitost tvrdnje

Također je sreća što su mnoge informacije sada vrlo lako dostupne uz pomoć interneta. Jedna potraga na Google tražilici sa pojmom “Moon perigee” izbaciti će kao prvi rezultat web stranicu sa izračunom udaljenosti Mjeseca u perigeju i apogeju tijekom godine. Letimični pogled na podatke pokazati će činjenicu da je Mjesec već 19. veljače bio na udaljenosti od 358.246 km što je svega 1.669 km razlike od najavljenog apokaliptičnog Mjeseca 19. ožujka. Razlika za travanj, rujan i listpad 2011. godine još je manja!

Umjesto da skupljate posljednje zalihe kulena i kiselih krastavaca za mogući potres, napravite eksperiment i pogledajte stvarnu razliku u veličini Mjeseca na njegovoj najmanjoj udaljenosti od Zemlje (perigej) u odnosu na onu najveću (apogej). Potrebno je koristiti teleobjektiv jednake žarišne duljine i može se vidjeti zaista značajna razlika:

…no ta razlika se ponavlja u svakoj mjesečevoj orbiti i ne uzrokuje nikakve veće prirodne katastrofe od onih koje bi se inače pojavile!

Recommended Posts

4 Comments

  1. ma uopće nije štos u nikakvim katastrofama, štos je u tome da svaki drek i svaku promjenu u svemiru iskoriste kako bi manipulirali sami sa svojom tehnologijom poput Haarp-a a to onda prikače raznim promjenama na suncu ili mjesecu ili Nibiru.I naravno ljudi to puše

  2. japan….potres….tsunami….

    • O čemu ti pričaš?


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.