Najzanimljiviji događaj ovaj mjesec definitivno je bliski prelet asteroida 2012 DA14. Detalje o tom asteroidu pročitajte u intervjuu sa Stefanom Cikotom. Asteroid, budući da je malen, neće biti vidljiv golim okom. Najsjajnija magnituda će mu biti oko 7.5, što je potencijalno vidljivo dalekozorom sa tamne lokacije van gradskog svjetlosnog onečišćenja. Međutim, asteroid će se tijekom preleta nalaziti prilično nisko na nebu tako a će vjerojatno trebati koristiti teleskop. Osim toga, treba uzeti u obzir da je nepravilnog oblika i sjaj mu se mijenja tijekom vremena rotacije koja traje 6 sati pa je lako moguće da bude tamniji.

Datum koji treba zabilježiti za promatranje asteroida je 15. veljače (petak) i to odmah navečer – asteroid će se pojaviti iznad istočnog horizonta negdje oko 20:45 po lokalnom vremenu. Gibati će se jako brzo, čak za jedan i pol promjer Mjeseca u minuti! U 21h će već biti dobrih 15 stupnjeva iznad horizonta i od tada pa na dalje će se moći kvalitetnije promatrati, no ujedno će mu se i sjaj znatno smanjivati. Detaljnu kartu pogledajte na Heavens Above stranicama (na linku je lokacija Zagreb).

Ako ćete promatrati vizualno ipak preporučam teleskop, ali na najmanjem mogućem povećanju odnosno koristite neki okular sa najvećim mogućim vidnim poljem. Pokušajte naciljati neku sjajniju zvijezdu koja je na putanji asteroida i nakon toga ga ručno pratiti. Za fotografiju bi trebalo biti dovoljno koristiti objektiv sa normalnim vidnim poljem (50mm ekvivalent) ili lagani teleobjektiv. Možete snimati sa stativa, ali tada koristite kraće ekspozicije (30-60s) koje kasnije možete stackirati. Budući da se objekt giba relativno brzo, preporučam veće ISO vrijednosti i maksimalno otvoren objektiv. To vrijedi i za snimanje sa praćenjem, no tada ekspozicije naravno mogu biti dulje.

Uh, dobro, sad možemo dalje  😎 Mladi Mjesec je 10. veljače pa je to otprilike doba za promatranje deep sky objekata. To je dobra vijest i za promatranje 2012 DA14 budući da će se Mjesec nalaziti na suprotnoj strani neba.

16. veljače je Merkur u istočnoj elongaciji, no elongacija mu je samo 18°. Planet se nalazi vrlo nisko i možda ga možete uočiti pola sata nakon zalaska Sunca ako je nebo jako čisto. Za povoljniju večernju (istočnu) elongaciju trebati će pričekati lipanj. Jupiter je vidljiv nakon zalaska Sunca pa sve do otprilike 2h po noći kada smjenu sa istoka preuzima Saturn. Moram priznati da mi se sviđa ova konfiguracija jer je ovako na nebu uvijek jedan zanimljiv planet za promatranje.

Za one koji vole deep sky objekte ovo je idealno doba za promatranje galaksija u Velikom Medvjedu budući da se zviježđe oko ponoći nalazi gotovo u zenitu. Već i malim teleskopom moguće je vidjeti pregršt raznih NGCova.

Komet C/2011 L4 PANSTARRS od kojeg smo očekivali show u ožujku na žalost izgleda neće dostići negativnu ili čak nultu magnitudu. Za sad su predviđanja sjaja do druge magnitude, ali uvijek postoji mogućnost nekog naglog povećanja sjaja ili čak raspadanja kometa kad se približi Suncu. Tenutno je vidljiv sa južne zemljine polutke, a mi ćemo ga (nadajmo se!) gledati tek u ožujku.

Recommended Posts

1 Comment

  1. Merkur se vidi idealno golim okom ovih dana. Mislim da to vrijedi za skoro sve slučaje maksimalnih elongacija kada se on nalazi sjevernije od Sunca. Merkur je bio lak za promatranje recimo u studenom-prosincu 2012.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.