Nakon iznimno toplog listopada sa studenim (napokon?) stižu i temperature primjerene nazivu mjeseca. Vedre noći vrlo su hladne, ali nerijetko i jako bistre. Osim toga, vrlo su duge, pa ćete se brzo smrznuti ako se adekvatno ne obučete! Čak i ako ste samo početnik promatrač kojieg je prijatelj pozvao na promatranje neće vam biti dovoljna samo jedna deblja majica i zimska jakna. Na promatranja treba obavezno ponijeti slojevitu odjeću. To znači 4-5 slojeva majica plus dvije jakne, a nipošto nemojte zanemariti ni donji dio tijela. Štrample, duge donje gaće, trenirka, skijaške i obične hlače..obucite što god imate kod kuće. Promatrate li češće razmislite o nabavci kvalitetne termo odjeće poput Lowe Alpine Polartec donjih gaća koje sam nabavio prije nekoliko godina, a koštale su kao jedan povoljniji okular.

Izgled neba 15. studenog u 22h

Prije 10-15 godina smo se u studenom veselili leonidima i velikom broju meteora, ali sada su se vratili u “normalnu”, odnosno 10-15 meteora u jednome satu. Ove godine leonidima će smetati svjetlost Mjeseca pa prosječnom promatraču neće biti interesantni. Ipak, prvi dio studenog aktivna su dva meteorska potoka – sjeverni i južni Tauridi. Iako su slabije aktivni čak i od leonida, nerijetko mogu proizvesti blješteći bolid. jedan takav već je viđen iznad Los Angelesa nekidan. Planirate li snimati noćne timelapse snimke, ovo bi bio dobar trenutak…

Tauride proizvodi komet Encke koji je trenutno na vrhuncu sjaja i može se vidjeti pred jutro u zviježđu Djevice. Komet je 7. magnitude što je lako vidljivo običnim dalekozorom. Komet Lovejoy, sličnog sjaja, nalazi se u zviježđu Raka. Imate li teleskop pokušajte uhvatiti još jedan periodički komet, 154P/Brewington, na granici Pegaza i Vodenjaka. Sa magnitudom oko 10, za njega će vam trebati teleskop od 4-6″, ovisno o kvaliteti neba. Pronađite ga nakon zalaska Sunca, tj. astronomskog sumraka, jer se nalazi dosta nisko.

Ovo je definitivno mjesec za komete jer na listi sjajnih je C/2012 X1 LINEAR o kojem sam nedavno pisao. Komet je naglo povećao sjaj i sada je između 7. i 8. magnitude u dometu dalekozora i malih teleskopa. Nalazi se u zviježđu Volara i vidljiv je pred jutro.

Je li neto brojao koliko je to kometa? 😆  Nabrojali smo četiri koja su lako dostupna amaterima sa skromnom opremom. Ah, da, fali još jedan – komet ISON! Također je vidljiv pred jutro, ali sjaj mu se drži tek oko osme magnitude, što je dosta slabo jer su predviđanja govorila da je već trebao biti vidljiv golim okom sa tamnog neba. Ako ovako nastavi, trebati će se dobro pomučiti da ga se ugleda golim okom po noći jer krajem mjeseca će biti vrlo blizu Suncu i vidljiv tek u sumrak! Informacije o ISONu pročitajte u posebnom postu.

Komete svakako valja promatrati sa lokacije što dalje od svjetlosnog onečišćenja! Repovi su im dosta tamni i jedino tako ćete moći u potpunosti uživati u pogledu. Jedna od najboljih i najdostupnijih lokacija je Petrova gora o kojoj Globus donosi opsežan tekst. 😉

Komet ISON, snimio Adam Block teleskopom promjera 32" saMount Lemmona.
Komet ISON, snimio Adam Block teleskopom promjera 32″ saMount Lemmona.

Čini se da ovaj mjesec osim kometa nema na nebu ništa zanimljivoga 😆 No dobro, nakon zalaska Sunca sigurno ćete na zapadu vidjeti Veneru, a Jupiter izviruje iznad horizonta nakon 21h. Ipak, Venera nije previše zanimljiva jer teleskopom možete vidjeti tek njenu fazu, no zato je fotogenična na pejzažima u sumrak. Jupiter, uvijek atraktivan, treba pričekati barem dva sata da se izdigne iz turbulencija blizu horizonta. Kasnije se vidi i mars, ali tako je malen pa ako uspijete vidjeti koji detalj, svakako ostavite komentar ispod ovog teksta!

Detaljniji pregled zimskog neba ostaviti ću za drugu priliku jer ovaj mjesec se zaista vrijedi posvetiti kometima. Za kraj jedan kuriozitet – iznad naših glava vrti se neobičan plamičak. To je olimpijska baklja, lansirana na Međunarodnu svemirsku postaju!

Recommended Posts

5 Comments

  1. Mislim da vrijedi spomenuti da će Merkur biti u najvećoj zapadnoj elongaciji 18. studenog i u vrlo bliskoj konjunkciji sa Saturnom 26. studenog.

    • Hvala Orline, nerijetko “preskočim” Merkura jer nije previše atraktivan 😉

      • Merkur valjda nije zanimljiv, ali njegova konjunkcija sa Saturnom jest.

        • Svakako! Nažalost konjunkcija će biti vidljiva rano ujutro, sa Saturnom i Merkurom na tek 10 stupnjeva visine pola sata prije izlaska Sunca.

  2. Jako zanimljiv studeni. Jedva čekam da se opet primim svoje igračke 🙂


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.